Urban Cult
Izložbe
marketing

Andrea Zrno predstavlja izložbu 'Ultima fight'

U galeriji Kazamat (Jagićeva 2 – Tvrđa) u Osijeku Andrea Zrno će predstaviti svoju izložbu pod nazivom 'Ultimate fight'. Izložba će biti otvorena u petak 21. listopada i moći će se razgledati do 11. studenog.
Baveći se i u svojim prethodnim kiparskim i ambijentalnim instalacijama podjednako psihološkim odnosima i relacijama, problemima forme, oblicima i materijalima, kao i istraživanjima prostornih vrijednosti, Andrea Zrno ostvarila je nekoliko cjelina koje su potvrđivale cjeloviti i artikulirani autorski stav.

Reklo bi se: pred nama je autorica koja je kroz fragilnu formu, suptilan pristup materijalu, pažljivi odnos prema prostoru i kalkulirano djelovanje sila ostvarila ambijente neočekivane transparentnosti i izrazite mekoće.

Radovi Andree Zrno reducirani su u formi i direktni u ideji. Ako se izravno i ne referiraju na iskustvo umjetnosti sedamdesetih, teško da mogu izbjeći spominjanje strategije i ideje toga razdoblja. Kao i umjetnicima nove umjetničke prakse i Andrei su, umjesto estetske izbrušenosti, važnija neka etička načela, i njoj je aktivna moralna pozicija i samosvijesno određenje prema vlastitoj ulozi u društvenom životu presudnija od umjetničke forme. Tu svoju poziciju autorica interpretira kroz postupak u kome se, doduše, postavlja načelna dilema, ali su odgovori uvijek implicirani.            

Serija od šest autoportretnih fotografija na kojima umjetnica drži tekstualnu poruku – izravni iskaz o trenutnom nezadovoljstvu i pasivnosti – i svojim licem tumači neraspoloženje i tupost vlastite egzistencije, najbolje pokazuje intenciju njezinog postupka autoreprezentacije: otkriti sebe, ali ne zato da bi se izazvalo sažaljenje ili optužilo društvo, već da bi se javnom objavom, deintimizacijom, pokušalo mijenjati i sebe i druge.

Umjetnički rad tako postaje mjesto evidencije raslojenog identiteta, ali je govor u prvome licu usmjeren i na jednu vrstu medijatorstva kojom se pledira i za mijenjanje tuđih predrasuda i preduvjerenja. Slična se situacija događa i u video-instalaciji „Ultimate fight“, gdje nam se nudi iluzija razrješenja ne samo naših dvojbi; savjest, krivnja i grijeh, simbolički locirani na boksačke vreće, postaju mete, ali s nemogućnošću da ih se silom eliminira. Umjesto fizičkog odbacivanja, uvijek se traži istinsko sučeljavanje i preispitivanje vlastite pozicije.  

Marijan Špoljar 

Radno vrijeme galerije:

17:00 - 20:00h uto-ned
ponedjeljkom i blagdanom zatvoreno

Životopis:
     
Andrea Zrno rođena je u Osijeku 1985. godine. Diplomirala 2009. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, Odsjek kiparstva, u klasi red.prof. Stjepana Gračana. Pohađala jednosemestralno predavanje na Odsjeku za multimediju i intermedije pri Akademiji likovnih umjetnosti i dizajna u Bratislavi, Slovačka.    

Od 2010. članica Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Osijeku. Izlagala na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Dobitnica brojnih nagrada i priznanja za svoj rad, od kojih su možda najznačajnije Rektorova nagrada Sveučilišta u Zagrebu i Nagrada za najuspješnijeg diplomanta Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. 

20. 10. 2011.
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble