Urban Cult
Izložbe
marketing

U zagrebačkoj galeriji „Sunce“ otvorena izložba Lahorke Rožić

U zagrebačkoj Galeriji 'Sunce' otvorena je dojmljiva izložba likovne umjetnice Lahorke Rožić, akademske slikarice koja se predstavlja sa 69 recentnih umjetničkih radova u tehnici ulja na platnu pod tematskim nazivom 'Dalmacija u mom srcu'.
U glazbenom dijelu programa pjevala je operna diva Antonia Mirat, sopranistica svjetskog glasa koja je između nastupa po brojnim svjetskim metropolama specijalno doputovala u Zagreb da bi izvrsnim nastupom, opernim arijama Sergeja Rachmaninoffa i Huga Wolfa, svojim čudesno lijepim koloraturnim sopranom školovanim na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji i u Austriji gdje je i doktorirala, uveličala svečanost otvaranja izložbe uz pratnju Vjekoslava Babića na glasoviru.  

Likovno-kritički osvrt Paule Melisse koja je izložbu pohvalila da odiše izvrsnošću protkanom emocijama i doživljajima pročitala je Lana Rubinić koja je izvela i poetski recital.    

Izložbu je pred mnogobrojnim uzvanicima iz kulturnog i javnog života službeno otvorio Josip Držaić, ravnatelj ustanove URIHO u čijem je sklopu Galerija 'Sunce'.
Likovna kritika za izložbu: "Dalmacija u mom srcu"
Akademska slikarica Lahorka Rožić, eminentna hrvatska likovna umjetnica, predstavlja se kulturnoj i široj javnosti novim ciklusom ulja na platnu pod tematskim nazivom  «Dalmacija u mom srcu». Izbor recentnih radova slikarski je slijed koji se naslanja na već postojeće njezine izložbe.       
Slikarstvo Lahorke Rožić je prekrasno u svojoj sazreloj ljepoti. Dolazi iz duše, zaodjenuto snagom doživljaja i dopire do srca.       

Udahnuvši svojim djelima ozračje Mediterana, umjetnica nam predočuje ljepotu dalmatinskih motiva. Ponekad će to biti smokve, rane petrovke, cigulice ili crnice, grožđe, loza, šipak, luštre češnjaka, kapule, ponekad trlje, srdele, šanpjer i škrpine u starinskim siknicama u kojima se nekad prala, cijedila i prosušila riba prije pečenja na gradelama. Kao motivi naći će se i stari pleteni botiljuni, bocuni, boce, bukare i demižoni prenoseći nam toplinu doživljaja juga i patinu starine.       

Vođena unutarnjom duhovnom  potrebom da se likovno izrazi autorica je prenijela osobni, stvaralački doživljaj na gledatelje i pokazala raskoš svog talenta. Iz njezine kreativne interpretacije zrači čista likovnost i iskrenost protkana emocijama i doživljajima.

S lakoćom i uvjerljivošću dočarala nam je strukturu pletenja demižona koja vibrira živošću. Izrazila je vjerodostojnost motiva, kroz pravi slikarski pristup, a ne pukim i suhoparnim prenošenjem viđenog. Ne ponavlja se u likovnim ostvarenjima, ona su raznovrsna, uvijek nova, svježa i originalna, a stilski i tematski povezana te pripadaju jedinstvenoj cjelini.       

Slika botiljun kao da je portret sa svim karakternim i psihološkim osobinama. U njemu čitamo povijesnu dokumentarnost, nataloženu kroz godine korištenja. Starim izvornim tradicijskim botiljunima, bocunima, demižonima i osobito siknicama  vrijeme je prošlo, ali zato nije prošlo slikama na kojima ih je Lahorka veličanstvenom tehnikom lagano, slobodno i neusiljeno, kistom i uljanom bojom, svojim specifičnim slikarskim rukopisom oživjela na platnu.       
Osebujni opus kojim nam je mediteranska slikarica donijela dah Dalmacije u Zagreb pripada današnjem vremenu i zahtjevima suvremene zajednice gledatelja likovnih djela i ljubitelja likovne umjetnosti.    
Paula  Melissa  

Lahorka Rožić rođena je 2. kolovoza 1968. u Rijeci. U Zagrebu živi od 1971. godine. Završila je Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna. 1991. godine diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Vasilija Jordana. Izlagala je samostalno u Zagrebu, Zaprešiću i Krapini. Sudjelovala je na skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu te na likovnim kolonijama i dobrotvornim aukcijama. Radi kao likovni pedagog u Osnovnoj školi "Dr. Ivan Merz" i Osnovnoj školi Malešnica u Zagrebu. Dobila je niz nagrada za likovno-pedagoški rad. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika.
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble