Urban Cult
Glazba
marketing

Live promocija unikatne kompilacije skopskog romskog repa!

Močvara ovaj četvrtak 31. 3. dovodi goste iz Skopja koja će u živo prezentirati unikatne kompilacije romskog repa, a nastupiti će Ne-Li, Al-Alion, Error i Fat Joe.
Od početka devedesetih godina omladina u romskim urbanim zajednicama po Europi stvara novi, nekonformistički identitet putem adaptacije subkulture hip hopa u lokalnu sredinu. Zbog brzo ostvarenih paralela između romskih mahala i američkih geta njen interes za rap i njegove kumove se ubrzano proširio. Priča se da je pedeset posto publike na koncertu Jamesa Browna u Skopju bilo iz romskih naselja. Barem petnaest godina hip hop se sluša i izvodi u skopskoj romskoj gradskoj zajednici Šuto orizari – Šutki i postepeno jača popularnost između lokalne omladine, koja dolazi u romske “rap” studije, na hip hop i r&b partyje u lokalnim diskačima i privremeno prati rap i na hip hop takmičenjima na lokalnim romskim televizijama. Bunt i provokacija su njen sol i papar, a potisnuta ljutnja stvara vrućinu.
romski-rap-skopje-txt.jpg
CD kompilacija „I Šutka tani mo than“ (Šutka moj rodni grad) koju je travnja 2010. izdala fondacija FOSIM (makedonski Soros) je prvi ambiciozan pokušaj prezentacije rada najboljih skopskih romskih repera, od njihovih početnih pothvata u romskim rap demo studijima (neki od snimaka koji su u njima snimljeni bili su izvrsni) do završne faze u poznatim skopskim studijima. Obuhvaća različite romske hip hop stilove, od romskog etno R&B-a do metal punk rapa i balkanskih romskih odaziva na reggaeton.

Kompilacija je u studenom 2010. uspjela stići na 15. mjesto, a u ukupnoj godini 2010. na 118. mjesto između ukupno rangiranih 886 izdanja na prestižnom WMCE chartu (World Music Charts Europe) – i to kao lokalno makedonsko izdanje bez potpore neke veće europske diskografske kuće ili agencije i primila je puno pohvala od strane međunarodnih world music aktera.

Baš zbog toplog odaziva iz studijskog projekta razvila se i koncertna ekipa. Tvore ju četvorica rapera, koji su dali kompilaciji najveći pečat - luđak Ne-Li, elegantni Al-Alion, punkerski, u crnu kožu obučeni Error i korpulentni Fat Joe, kojima se specijalno pridružila (u Šutki romski raperi upotrebljavaju matrice sa internet hip hop loopovima i samplovima) Romano etno rap grupa – bubnjevi, bas, trube, saks, klarinet. Šutka Calling – sad i u živo, na turneji! No sleep (barem do) festivala Roskilde i Sziget...

+ DJ SERO (Fešta Balkanika/Ruke i noge u zrak)
www.festabalkanika.org
Luda raspizdoto fešta u posebnoj prigodi. Romski Šutka Rap s ciganskim utjecajima će vam svirati na stageu, a Sero će u ekskluzivnom ludilu pokušati među svojim CD-ima pronaći i netipične balkanjeroske zvukove uz koje ćete se moći prigodno razbiti, ali i čuti nešto skroz novo. Ako ne bu valjalo, uvijek ostaju hitovi!! Kemp - Phujrov (Shutka My Hometown) @ YouTube

Upad: 30 KN
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble