Urban Cult
Izložbe
marketing

Izložba Dragutina Dade Kovačevića

U Galeriji Vladimir Filakovac, Dubrava 51 a, otvara se 21. ožujka u 19 sati izložba akademskog slikara-grafičara DRAGUTINA DADE KOVAČEVIĆA pod nazivom (PERFORmAnCIJE).
Dragutin Dado Kovačević, od 1978. godine kada je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Ante Kuduza, razmišlja o suvremenoj grafici kao o geometrijskom rasteru: ne samo na način povećanih točaka offsetnog tiska, kakve je slikao Roy Lictenstein s motivima iz stripova, nego i o povećanjima koji se odnose na vladajuću tehologiju digitalne slike. Što je slika danas nego veći ili manji broj piksela, točaka koje su sposobne nositi dijeliće raspoložive slike i složiti ih u iluziju cjeline. Svoje prve radove postavio je Kovačević u krupnim točkastim rasterima malog ekrana i to najčešće u oblikovanju plakata.
U ciklusu radova Splitskog pletera, začetog u Splitu 1998. godine, grafički raster bio je spleten od rukom izlomljenih i isprepletenih traka koje su skrivale i razotkrivale polja drugog podloženog sloja. Ovaj je, pak, varirao u različitim bojama, oblicima i asocijacijama. Rad koji najbolje, možda, predstavlja taj ciklus je Milenijski autoportret. Ispod crnog ručno istrganih traka spletenih u raster otvaraju se unikatno tretirana kvadratna polja.

U svakom od njih nalazi se po jedan karakterističan rad odnosno njegov uzorak koji je nastajao tijekom autorova života, od ilustracija iz školske bilježnice za predmet Priroda i društvo, preko akademskih radova, do onih iz najnovijih dana.Tako je autoportret zbir različitih vremenskih i duhovnih sazrijevanja, mijena, istraživanja i odnosa prema odabranoj grafičkoj temi, zbir različitosti koje čine jedinstvo.

Galerija je otvorena radnim danom od 10 do 19 sati. Izložba se može razgledati do 6. travnja 2011. Ulaz je besplatan.
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble