Urban Cult
Izložbe
marketing

10 Hrvatskih slikara izlaže na Manhattan-u

U  utorak   22. veljače u GALLERY MC na Manhattan-u, otvorena je slikarska izložba  10 hrvatskih slikara pod nazivom INTER IMAGO 2 NEW YORK. Na izložbi se mogu vidjeti više od četrdeset slikarskh uradaka suvremenih hrvatskih slikara mlađe i srednje generacije.
Prvi INTER IMAGO održao se na istom mjestu  u New Yorku u lipnju prošle godine, a osnovni cilj projekta jest da prikaže recentne uratke štafelajnog slikarstva i dvodimenzionalne slike  na prostorima SEE (SOUTHERN EASTERN EUROPE) regije američkoj publici.   Namjera organizatora je da se projekt realizira dva puta godišnje u NEW YORK-u, koji i dalje ponosno drži titulu svjetske prijestolnice suvremene likovne umjetnosti.  

Svečanom otvaranju prisustvovala je brojna hrvatska i američka publika koja je sa zanimanjem razgledavala izložene slike i pokazala izuzetan interes za pojedine umjetnike kao što su Orlando Mohorović umjetnik srednje generacije iz Labina koji je kao učenik čuvenog Josepha Beuysa na dusseldorfskoj likovnoj akademiji na svojim slikama prenio mediteransku originalnost geometrijske apstrakcije koja je glavna okupacija Orlandova umjetnička rada i Elvisa Bertona iz Pazina sa lirskim apstrakcijama većeg formata, te mladu slikaricu iz Dubrovnika Ana Mariju Obradović koja je svojim snažnim ciklusom „Ruke“ izazvala izuzetnu pažnju strukovne publike.
generalni-konzul-u-nyc-GUBI.jpg
Mlada slikarica iz Rijeke Erna Krstić također nije ostavila ravnodušnim posjetioce svojom likovnom obradom i originalnim likovnim jezikomizraženim u ciklusu Plitvice.  

Gosp. Marijan Gubić generalni konzul Republike Hrvatske u New York-u, ugodno iznenađen originalnošću i kvalitetom izložaka, izrazio je žaljenje što hrvatska kulturna scena nije više zastupljena na američkom tlu.  

Osim gospodina generalnog konzula otvaranju su prisustvovali predstavnici stalne  hrvatske misije pri Ujedinjenim Narodima u New Yorku kao i predstavnici Ureda Hrvatske turističke zajednice, dok su kao posebni gosti bili prisutni i umjetnici izlagači iz Hrvatske, slikar Tomislav Ostrman iz Zagreba i slikarica Ana Marija Obradović iz Dubrovnika.  

Izložbu je posjetio veliki broj ljudi prijeklom iz SEE regije sa stalnim boravkom u Americi, kao i njihovi američki prijatelji, te dio strukovne publike koji su izrazili želju za profesionalnom suradnjom i kontinuiranom promocijom hrvatskih umjetnika.
_MG_4069-(Small)-txt.jpg
Američka strukovna publika, vlasnici galerija i art dealeri službeno su najavili svoje posjete za slijedeći tjedan kako bi zajedno sa organizatorima omogućili pojedinim slikarima istoćnog Mediterana promociju na američko tržište umjetninama.  

Izvršni realizator i direktor projekta gosp. Frane Ribarović  sa svojim suradnicima iz umjetničke agencije “Peti Element”(www.petielement.hr) i američkim partnerima iz MC Gallery jako je zadovoljan realizacijom i postignutim kontaktima, te najavljuje slijedeći korak u promociji Projekta Inter Imago, a to je aktivno sudjelovanje na umjetničkim sajmovima u New yorku u drugoj polovici 2011.g. Kao rezultat suradnje organizatora s američkim partnerima očekuje se do kraja 2011. g. uspostavljanje „PRO ARTIA INSTITUTE“ američke neprofitne kulturne udruge sa sjedištem u gradu New York-u s ciljem poticanja i upoznavanja kulture zemalja SEE regije u SAD-u putem predstavljanja i organiziranja kulturnih manifestacija i likovnih izložbi, promocija i radionica likovne i primijenjenje umjetnosti američkoj javnosti.    

ZASTUPLJENI UMJETNICI  
JOSIP BARIČEVIĆ, Split
ZLATA BILIĆ-DVORŽAK, Zagreb
JOSIP RUBES, Krapina

TOMISLAV OSTRMAN, Zagreb
ANAMARIJA OBRADOVIĆ, Dubrovnik

DENIS PETROVČIĆ, Zagreb

ELVIS BERTON, Pazin

ERNA KRSTIĆ, Rijeka

SAŠA JANTOLEK, Kastav
ORLANDO MOHOROVIĆ,Labin
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble