Urban Cult
Izložbe
marketing

Izložba Mirjane Vajdić

U Galeriji Vladimir Filakovac, Dubrava 51 a, otvara se 28. veljače u 19 sati izložba slika MIRJANE VAJDIĆ pod nazivom Topografsko-botaničke karte. Galerija je otvorena radnim danom od 10 do 19 sati. Izložba se može razgledati do 17. ožujka 2011. Ulaz je besplatan.
Iako se u suvremenom hrvatskom slikarstvu u posljednjih nekoliko godina znakovit broj slikara mlađe i srednje generacije vratio temi kontinentalnog i mediteranskog pejzaža, veliki raspon stilskog određenja kretao se od povratka klasičnom (neo)realizmu i hiperrealizmu, do stilskih inačica proizašlih iz nasljeđa geometrijske i lirske apstrakcije, s cijelom skalom naglašavanja ili reduciranja ekspresivnih elemenata – od geste do kolorita. Malo je, međutim, slikara pejzaž interpretiralo iz ptičje perspektive, a nitko do sada nije eksperimentirao s tako specifičnim stilskim amalgamom poput slikarice Mirjane Vajdić.

Njezini pejzaži, doživljeni na čestim planinarenjima po slovenskim Alpama u različito doba godine, više podsjećaju na originalne topografske karte, s precizno označenim slojevima terena, jezerima, rijekama, pašnjacima i planinarskim putevima. Na prvi pogled potpuno impersonalni, bez lako odgonetljiva emotivnog uživljavanja autorice, alpski pejzaži asociraju nas čak na odjek tradicije post-slikarske apstrakcije, gdje se nakon dugotrajnog iscrpljivanja u maniri apstraktnog i postapstraktnog ekspresionizma, umjetnici vraćaju vizualno i emotivno utišanom, odnosno, emotivno prisebnijem slikarstvu. Pejzaži Mirajne Vajdić u tom smislu više se bave delikatnim mijenama sunca i svjetla na određenim dijelovima alpskog (triglavskog) pejzaža i tek se kroz lagane mijene kolorita i svjetla na stijenama, raslinju i vodi, može zapaziti autoričina emotivna involviranost.   Iva Körbler

Više o izložbi.
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble