Urban Cult
Izložbe
marketing

Razgovor s Tonijem Franovićem u povodu izložbe u Gliptoteci

Doista, nakon dugih godina imali smo prigodu vidjeti ciklus novih radova istaknutog hrvatskog likovnog umjetnika, s iznimnim međunarodnim ugledom,akademskog slikara Tonija Franovića u zagrebačkoj Gliptoteci.
Nakon višegodišnjeg puta, rada i izlaganja u mnogim svjetskim muzejima i galerijama, Franović se povukao u stanovitu osamu imanja u Legradu i prihvatio predavanje na Sveučilištu Sjever u Koprivnici.     

Dugo Vas nije bilo. 
- Prije pet, šest godina odlučio sam se odmaknuti od medija, od javnosti. Nisam imao nikakvih formalno slikarskih razloga za tu, da tako kažem, za svojevrsnu izolaciju.   

Što se dogodilo novo u pristupu radu kao rezultat proteklog razdoblja? Napomenuli ste da su radovi opušteniji, da nema krutosti
- Da, svakako, to se osjeća, vidljivo je na svakoj slici.   

Boja je i dalje jaka, žestoka. 
- Čovjek se ne može totalno promijeniti.   

Sada isključivo koristite veliki format platna. 
- Dok sam slikao imao sam u mislima upravo takav, veliki prostor,kao što je ovaj od Gliptoteke. Ponekad mi se činilo, slikajući u atelijeru, da su pojedini formati doista veliki i preveliki, no ovdje sam mogao ići na još veće formate, veće od dva, tri metra. Vi nemate često takvu šansu za izlaganje velikih formata, većina prostora je limitirana a ovo je idealni volumen za ovakve sliku, za prezentaciju jednog ciklusa.   

Što radite sada u legradskom atelijeru? 
- Pripremam stara platna. Puno radim i puno slikam. Doista tamo mi je lijepo i živjeti i slikati. Okružen sam psima, mačkama, patkama, guskama, Drava je blizu. Vrlo komotno živim u Legradu.   

Predajete na Sveučilištu Sjever. 
- To je velika satisfakcija za svakoga.                                                        

(Miroslav Pelikan)
2. 3. 2021.             
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble