Urban Cult
Cool tura
marketing

Umjetnička rezidencija * Marko Marković

U utorak, 29. prosinca 2020. u prostoru MMML Studia (Zeleno polje 30, Osijek) biti će predstavljen rad Mutual Aid in self-organized societies umjetnika Marka Markovića kao rezultat šestog rezidencijalnog programa u sklopu projekta MMML Studio
Izložbom će se po prvi puta predstavit višegodišnji istraživački rad autora koji se ovom rezidencijom vraća u rodni grad te u sklopu iste nastaje rad Dnevnik straha kao rezultat višemjesečne komunikacije Beč - Osijek. Treba napomenuti da je rezidencija realizirana virtualnim putem, te da autor nije i neće biti u mogućnosti prisustvovati izložbi iz epidemioloških razloga.   

Povodom šeste rezidencije neće biti prigodnog otvorenja kako je inače praksa s obzirom na okolnosti u kojima se trenutno nalazimo.  Studio ćete moći posjetiti individualno ili u manjim grupama (do 5 ljudi) od 4. do 11. siječnja 2021.godine između 10 i 14 sati uz prethodnu najavu putem društvenih mreža.   

  O radu: 
Marko Marković u svom istraživačkom radu razmatra odnose ponašanja unutar kolektiva kao centralizirane i de-centralizirane individue oslanjajući se na koncept Mutual Aid-a. Uzima u obzir primjere samo-organiziranih, ne-hijerarhijskih društava s autonomnim kooperativnim metodologijama kao strategijema preživljavanja, solidarnosti i samo-održivosti. Referirajući se na filozofske pravce anarhističke škole mišljenja (Anarchistic-school of thoughts), ukazuje na značenje pojma Mutual Aid u društvenim pokretima 19. stoljeća do danas. Njegovo zapažanje je usmjereno ka anarhističkim modelima i njihovim mogućnostima djelovanja u vremenu “nove realnosti”. 

Umjetničko- znanstvenim pristupom postavlja korelaciju Darvinove teorije evolucije kao prirodne seleckcije tj. “zakona jačega“ prema znanstvenim radovima Petera Kropotkina i evolucije konvivijalnosti različitih vrsta u ekstremnim životnim okolnostima. Sagledavajući agresivno kompetativno društvu unutar povijesnog konteksta civilizacijskog razvoja, primjećuje autoritativne pozicije kao uzročno-posljedične veze naspram klasne, rasne, nacionalne, rodne i religijske društvene podjele. 

Kroz primjere četverogodišnjeg procesa u poljima društveno angažirane umjetnosti, Marković predstavlja aktivnosti unutar različitih kolektiva, akcija u javnom prostoru, rada sa zajednicama kao i zadnje evidencije dnevnika straha tijekom pandemije Covid-19. Prepričava proživljeno iskustvo gubitka voljenih ososba kao i eskalaciju terorističkog napada koji ga iz 2020.godine vraća u ratno vrijeme 90-ih godina. Rad se po prvi puta izlagački predstavlja u MMML Studiju koji ugošćuje Markovića na “online” rezidencijalnom boravku koji je rezulatat višemjesečne kontinuirane komunikacije Beč - Osijek, baš poput rada Dnevnik straha koji je nastaje u njegovom rodnom Osijeku iz kojeg je otišao s 14 godina svoga života.   

  O umjetniku: 
Marko Marković rođen 12.01.1983. u Osijeku. 2007. godine diplomirao na Odsjeku za slikarstvo na Umjetničkoj Akademiji u Splitu. 2016. upisao MA Art and Scienece Universität für Angewandte Kunst, Wien. Radi u različitim medijima: crtež, skulptura, video, instalacije, performanse, happening i akcije u javnom prostoru. Prepoznat na nacionalnoj i internacionalnoj sceni kao autor koji izrazito kritički promišlja o socijalnim, egzistencijalnim i etičkim pozicijama pojedinca u društvu i različitim sistemima. 

Priznati je umjetnik na nacionalnoj i međunarodnoj sceni, a kao autor promišlja socijalne, egzistencijalne i etičke položaje pojedinaca u društvu. Često stimulira i uključuje publiku i ostale sudionike u svoj rad. Aktivno izlaže od 2005. te je sudjelovao na brojnim izložbama, rezidencijama, festivalima u zemlji i svijetu. Član HULU Split i HZSU- a. Jedan od frontmena u ex art punk projektu/ bendu Ilija i Zrno Žita. 2011. godine dobitnik nagrade Radoslav Putar/ Young Visual Artists Award za najboljeg mladog vizualnog umjetnika u Hrvatskoj u organizaciji Instituta za suvremenu umjetnost. Od 2012. do 2014. radi kao asistent u Matthew Barney Studiju New York u Americi. 

Organizirao je i kurirao izložbe i performans programe The Crew i The Crew 2 na kojima su se predstavljali umjetnici iz Matthew Barney studija. Marković je također kustos i organizator različitih kulturno-umjetničkih projekata; osnovao je 2008. godine DOPUST / Dani otvorenog performansa kao međunarodnu festivalsku platformu vezanu za umjetnost performansa. Za festivalsko izdanje 2016. godine priredio je izložbu o bečkom akcionizmu, u suradnji s arhivom Bečkog MUMOK-a. 2016.godine Marko Marković predstavio je svoj rad na Bijenalu u Veneciji – Međunarodna izložba Arhitekture pri hrvatskom paviljonu, kustos Slaven Tolj. 2017. godine Marko Marković nastupio je na 57. Venecijanskom bijenalu - Viva Arte Viva - Anima mundi izvedba i eksperimentalni video program. Od 2019. godine programski je koordinator na odjelu Umjetnosti i znanosti Sveučilišta Primijenjene Umjetnosti u Beču. 2016. godine Marko Marković preuzeo je identitet svog imenjaka Marka Markovića, umjetnika iz Beograda, i umjesto njega prisustvovao Moskovskom bijenalu.

(Mario Matoković)
28. 12. 2020. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble