Urban Cult
Književnost
marketing

Drame Lejle Kalamujić

Lejla Kalamujić osvojila nas je sjajnom zbirkom priča Zovite me Esteban, a ovom će nas zbirkom drama zadržati pod jednako snažnim dojmom. 
Šake pune oblaka i druge drame objedinjuju eponimni igrokaz, Ugasimo svjetlo te Ljudožderku koja je već uspješno izvođena u regiji. Djela povezuje suvremena socijalna problematika: stigma homoseksualnosti i transrodnih osoba, usamljenost starih ljudi te odrastanje bez roditelja. Duboko zadirući u tkivo društva, Kalamujić prikazuje razorno djelovanje raspada države te obitelji na njezine stanovnike, odnosno članove, koji nakon njega gube osjećaj pripadnosti. Autorica ipak pristupa likovima s velikom toplinom i empatijom te ostavlja mogućom drukčiju budućnost. Na zastranjenja čovječanstva Kalamujić odgovara nadom.

Lejla Kalamujić rođena je 1980. godine u Sarajevu, gdje je diplomirala na Odsjeku za filozofiju i sociologiju. Autorica je dviju zbirki priča "Anatomija osmijeha" (2008.) i "Zovite me Esteban" (2015.). Za potonju je osvojila nagradu Istarske županije »Edo Budiša« za najbolju regionalnu zbirku kratkih priča u 2015. godini. Objavljuje prozu, eseje i kritike u časopisima i na web-portalima. Bila je u užem izboru kao bosanskohercegovački kandidat za Europsku književnu nagradu 2016. godine. Dobitnica je brojnih nagrada za kratku priču. 

(Dražen Tončić)
26. 11. 2020. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble