Urban Cult
Književnost
marketing

Claudie Durastanti “Strankinja“

Naklada OceanMore  objavila je roman talijanske autorice Claudie Durastanti “Strankinja“, koji je zaluženo bio finalist prošlogodišnje nagrade Strega.   
Claudia Durastanti u romanu Strankinja ispisala je osebujnu priču vlastite obitelji koja počinje životnim susretom njezinih gluhonijemih roditelja u Rimu, prati njihov odlazak u Ameriku šezdesetih godina dvadesetog stoljeća te povratak na jug Italije. Od ranog djetinjstva u New Yorku i odrastanja u strogoj talijanskoj emigrantskoj zajednici, sa širom obitelji i roditeljima koji kao da su redom ispali iz kakva holivudskog filma, i gdje majčinska figura ostaje dominantnom, preko njezinih tinejdžerskih godina provedenih u Italiji, pa sve do odlaska u London, autorica donosi priču o različitosti, o suočavanju s drugim i drugačijim, o otvorenosti prema svijetu, pretačući vlastita iskustva u uzbudljivu književnu avanturu.   Roman Strankinja prije svega je velika priča o talijanskoj imigraciji u Americi, ispletena u priču o svim današnjim migracijama, o osjećaju pripadanja i nepripadanja i traženju svog mjesta u globalnim geografijama. Osoban i topao, melankoličan i dirljiv, s nizom živopisnih likova te mnoštvom kulturnih i povijesnih referenci, roman Strankinja osvojio je čitatelje i kritiku.     

Claudia Durastanti spisateljica i prevoditeljica, rođena je 1984. u Brooklynu, a djetinjstvo je provela u SAD-u i Italiji. Nakon studija kulturne antropologije u Rimu, upisuje magistarski studij novinarstva. Njezin književni prvijenac, Un giorno verrò a lanciare sassi alla tua finestra (Jednog ću dana doći bacati kamenje u tvoj prozor, 2010.) osvojio je nagrade Premio Mondello Giovani i Premio Castiglioncello Opera Prima. Slijede romani A Chloe, per le ragioni sbagliate (Za Chloe, iz pogrešnih razloga, 2013.) i Cleopatra va in prigione (Kleopatra ide u zatvor, 2016.). Njezin posljednji roman Strankinja iz 2019. nominiran je za nekoliko književnih nagrada, među ostalima za prestižnu nagradu Strega, a osvojio je nagradu Pozzale Luigi Russo.

(Nataša Medved)
18. 11. 2020. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble