Urban Cult
Izložbe
marketing

Promocija kataloga i susret uživo s autorom aktualne izložbe u MSU: Future Archaeology - povratak s mjeseca

Razgovor s umjetnikom Fabian Anselm Orasch i promocija kataloga izložbe Future Archaeology – povratak s Mjeseca održati će se u petak, 23. listopada 2020. godine u 18 sati u Muzeju suvremene umjetnosti.
U sklopu razgovora s umjetnikom predstavlja se i katalog ove izložbe. Katalog uključuje predgovor kustosice Nataše Ivančević, autorice izložbe, kao i tekstove povjesničara umjetnosti Lotte Bhatti i Thomasa Schleretha. U Muzeju suvremene umjetnosti Orasch izlaže nove kiparske radove i instalacije. Izložba se temelji na dvije polazišne točke: umjetnikovom kiparskom interesu za bit i prirodu stvari i njihovo prostorno-atmosfersko supostojanje, te na umjetničkoj rezidenciji koju je tijekom srpnja 2019. godine proveo u Zagrebu, a čiji je skulpturalni odjek prisutan u izložbenom prostoru. 

„Odvija se promjena, tek tolika da još uvijek mislimo kako prepoznajemo ono što nas okružuje. Nešto neobično leži u poznatom te strano s vremenom postaje poznato.“ objašnjava Orasch. Središnji fokus izložbe je umjetnikovo propitivanje percepcijskih promjena koje se neprestano događaju u našoj okolini. 
Svaki materijal, površina i oblik za njega ima svoj vlastiti život. Orasch dekontekstualizira materijale, smješta ih u nove odnose. Kao na pozornici, stvarima doslovno udahnjuje značaj i od njih stvara drugačija stanja i ne-stanja – kazalište materijala. Bijeli gipsani reljef, koji zauzima stražnji dio izložbenog prostora, je jedan primjer. Orasch siluete svakodnevne arhitekture prekriva gipsom. Gledatelj je suočen s komadom bijelog, grubog mjesečevog krajolika koji sažima različite perspektive u formi tableaua. Orasch i u drugim radovima hotimice koristi tehniku ​​raspršivanja gipsa kao sredstva otuđenja. Tako se tijekom obilaska izložbe akumulira narativ o perceptivnim pomacima. Fabian Anselm Orasch je tragač bez zadanog cilja, njegov unutarnji kompas je nepredvidiv. Luta urbanim prostorima, pristupa im kroz fotografiju, uvijek fasciniran materijalnošću koja je svojstvena funkciji stvari. 

 O autoru: Fabian Anselm Orasch  
Fabian Anselm Orasch (1981. Berlin) studirao je filozofiju i povijest umjetnosti na FU Berlin od 2003. do 2008. godine, a potom od 2008. do 2014. godine kiparstvo na Državnoj akademiji likovnih umjetnosti Karlsruhe postavši magistrom umjetnosti kod prof. Haralda Klingelhölolera. Svoje je radove predstavio na različitim samostalnim i grupnim izložbama u Njemačkoj i inozemstvu od 2007. Dobitnik je brojnih nagrada i stipendija. Živi i radi u Berlinu. 

Više informacija: www.orasch.net

Razgovor s umjetnikom održat će se na engleskom jeziku, voditeljica: Nataša Ivančević Autorica izložbe Nataša Ivančević aktualna je dobitnica nagrade Hrvatskog muzejskog društva za najbolju realiziranu izložbu u 2019. godini, za izložbu Ljubav i otpor Ivane Popović. Također je i dobitnica ove nagrade za 2013 . godinu za izložbu Svjetlosne forme – retrospektiva Vojina Bakića.

(Urban Cult)
22. 10. 2020. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble