Urban Cult
Književnost
marketing

Janica Tomić na Filmskoj čitanci

Iduće predavanje održat će Janica Tomić  u subotu 24. listopada u 19 sati na Zoom-u, a tema je Tabloi ili filmske slike.
Filmska čitanka je serija predavanja o filmskim fenomenima uz praktičnu primjenu znanja na produkcijskim radionicama. Predavanje će dati pregledni prikaz alternativne tradicije u povijesti filma i filmske teorije koju je fascinirala mogućnost vizualnog pripovijedanja u tzv. filmskim tabloima. Primjeri će pokriti od tzv. filma atrakcije s početaka filmske povijesti, do filmova J. L. Godarda, L. von Triera, R. Anderssona, J. Hausner, K. Reichardt i drugih. 

Janica Tomić studirala je komparativnu književnost i anglistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studirala, kao i dopunski studij švedskog jezika i književnosti. Od 2005. radi kao asistentica, a sada docentica na Katedri za skandinavistiku pri Odsjeku za anglistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i predaje kolegije iz filma i književnosti. U više navrata gostovala na Odsjeku za film i medije Sveučilišta u Stockholmu. Doktorirala je na temi filmova Roya Anderssona i filmskih teorija moderniteta. 

Od 2013. predaje izborne filmološke kolegije ("Skandinavski film", "Konteksti suvremene skandinavske kinematografije") na razini Filozofskog fakulteta i na Doktorskom studiju književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture. Suradnik Leksikografskog zavoda Miroslava Krleže od 2005. godine (Filmski enciklopedijski rječnik, Leksikon književno-kulturnog nazivlja, Kazališni leksikon, Hrvatska encikopedija), kao i na filmskim festivalima, ljetnim školama i drugim manifestacijama na temu filma. Područja interesa: sjecišta filmske i kulturalne teorije, švedski i skandinavski film i mediji (TV serije itd.) Zadnje predavanje 31. listopada održat će Silvestar Mileta. 

Popis tema na predavanjima možete pogledati ovdje: https://kkz.hr/vijesti/filmska-chitanka  

Po završetku serije predavanja polaznici će na dvije besplatne produkcijske radionice usvojena teorijska znanja moći i praktički primijeniti u vlastitim radovima. Voditeljice radionica bit će filmske autorice Dalija Dozet i Iva Gavrilović.  

Za Filmsku čitanku nema prijava, ali je dolazak na predavanja potrebno najaviti na mail promocija@kkz.hr kako bi se osiguralo poštivanje epidemioloških mjera.

(Dražen Puklavec) 
21. 10. 2020. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble