Urban Cult
Izložbe
marketing

Poslušajte kako zvuče "Siromahi i lazari" Ivana Grobenskog

Nakon prvog singla "Črna megla" objavljenog u rujnu, glazbenik Ivan Grobenski objavljuje i naslovni  singl istoimenog albuma"Siromahi i lazari". Izlazak albuma Grobenski najavljuje krajem listopada.
Nakon što je "Črnom meglom"  prizvao "mističnu podravsku atmosferu" na hrvatsku glazbenu scenu te njome stvorio zvukovni i tekstualni okvir za cijeli nadolazeći album, pjesmom "Siromahi i lazari" Ivan Grobenski opisuje borbu čovjeka protiv sebe samog koji pada i uvijek opet ustaje unatoč  osjećaju da malo toga može promijeniti.   

YOUTUBE: https://www.youtube.com/watch?v=h1vW-i5EQ8E&feature=youtu.be

"Siromahi i lazari" pjesma je o vječitom mijenjanju uloga, o kolu sreće koje se nemilosrdno vrti. To je zapravo jedna vrsta igre skrivača po onom Gundulićevom ključu ''tko je gori, eto je doli, a tko doli gori ustaje.'' Siromahi i lazari u vječitoj su jukstapoziciji, ali uvijek nesvjesni jedni drugih. Riječ ''lazar'' u kajkavskom vrlo je zanimljiva. 

Osim očito biblijske konotacije Lazara koji se nakon smrti vraća u život, a koja je opisana stihovima ''je'n se vruši, je'n se zdigne'', lazar kajkavcima znači i nešto pogrdno, označavajući bijednika, nesposobnjakovića, neznalicu pa čak i bolesnog čovjeka ili prosjaka. Tu je ta igra siromaha i lazara, u razmjenjivanju uloga od kojih ne mogu pobjeći koliko god puta padali i ponovno se uzdizali.'', kaže Grobenski.   

Autor teksta i glazbe je Ivan Grobenski. Na pjesmi gostuje i trombonist Hrvoje Štefanić.   
Videospot je snimio Dinko Šimac, a miks i mastering je radio Marin Hraščanec (Intek Music).

(Helena Hraščanec)

16. 10. 2020. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble