Urban Cult
Kazalište
marketing

Hrvatsko-mađarska suradnja donosi predstavu Sjećanja gradova baziranu na turbulentnoj riječkoj povijesti

U srijedu i četvrtak, 21. i 22. listopada u 20 sati u Exportdrvu, Riječani će moći pogledati premijeru predstave Sjećanja gradova / Memoria civitatis, nastalu u koprodukciji Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku i StudiaK  iz Budimpešte, a u režiji Edvina Liverića. 
Predstava je najvećim dijelom bazirana na arhivskoj građi povezanoj uz društveno-politički fenomen s početka 20. stoljeća poznatog kao Veliki val. Kako je Rijeka u drugoj polovici 19. i početkom 20. stoljeća, pa do kraja Velikog rata, bila Mađarska luka, preko nje je u tom periodu emigrirao u SAD veliki broj Mađara, ali i ostalih narodnosti tadašnje Austro-Ugarske Monarhije. 

Kroz tu priču, koja je najvećim svojim dijelom sastavljena iz dokumenata pronađenim u arhivima, predstava govori o migracijama u prošlom stoljeću.  Ali jednako tako, istovremeno ona govori i o onim aktualnim migracijama, čiji smo svjedoci i mi danas.   

Predstava Sjećanja gradova prati dvije glavne linije: jedna su gradovi, a druga su njezini ljudi i njihove migracije. Obrađujući te tematske cjeline kroz povijesne artefakte, dramski materijal svoj fokus ipak stavlja na aktualno, današnje vrijeme.   

Sjećanja gradova izvode na raznim jezicima: na mađarskom, hrvatskom, talijanskom, engleskom, njemačkom, a obiluju i dijalektima. Takav dramaturško-redateljski zahvat izabran je kako bi dočarao te gradove kao prave europske melting potove toga vremena, što su oni zaista i bili u datom periodu.   U 2019. godini predstava Sjećanja gradova proglašena je prema izboru kazališnih kritičara Mađarske jednom od 10 najboljih kazališnih produkcija 2019. u toj zemlji.   

Predstava je dio programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.   

Ulaznice po cijeni od 50 kn moguće je kupiti preko sustava mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) te sat vremena prije predstave na ulazu u Exportdrvo.

Autori: Kata Gyarmati i Edvin Liverić 
Redatelj: Edvin Liverić 
Dramaturginja: Kata Gyarmati 
Kostimografkinja: Viktória Boros 
Kompozitor: Josip Maršić 
Izbor glazbe: Edvin Liverić 
Oblikovateljica svjetla: Berta Ninett  
Igraju: Katalin Homonnai, Júlia Nyakó, Melitta Pallagi, Nina Sabo, Nika Ivančić, Deni Sanković, Gábor Nagypál, György Sipos i Dániel Lovas

(Ana Bernard)
15. 10. 2020. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble