Urban Cult
Izložbe
marketing

Izložba: Radenko Milak "Katastrofa neviđenog"

Otvorenje izložbe ''Katastrofa neviđenog'' Radenka Milaka održati će se u Muzeju suvremene umjetnosti u prostoru za povremene izložbe na 2. katu ovog četvrtka 15. listopada 2020. s početkom u 19 sati.
Svjetsku muzejsku i galerijsku scenu banjalučki umjetnik Radenko Milak je zaintrigirao fascinantnim crno-bijelim akvarelima s motivima uglavnom preuzetim iz svijeta dokumentarne fotografije, iz on-line arhiva, s društvenih mreža i elektronskih portala. Od ranih 2000-tih Milak razvija vještinu slikarske tehnike crno-bijelog akvarela, ali i izoštrava fokus na teme kao što su velike svjetske katastrofe, ratovi, globalne ekološke krize, prijelomni društveni i kulturni događaji itd.

Izložba tematski pokriva turbulentno 20. stoljeće, ali je usredotočena na našu nestabilnu stvarnost.  Autorski je prikaz povijesti društvenih i političkih prevrata s izazovnim motivima svekolikih borbi za slobodu, izbjegličkih i migrantskih kriza, klimatskim promjenama te društvene povijesti ekonomske i rasne neravnopravnosti i nejednakosti, društvene opresije nadzorom i kontrolom pa sve do trenutne krize vezane uz pandemiju bolesti Covid-19. 

Na zagrebačkoj izložbi Milak će izložiti nekoliko kompozitnih cjelina velikog formata te animirane filmove izvedene prema motivima postojećih filmskih dokumentarnih predložaka. Njegovi su akvareli crno-bijeli i zbog toga neodoljivo podsjećaju na svoje fotografske i filmske uzorke. Milak je nomad u svijetu digitalnih slika uz koje je odrastao i za njega su dokumentarne fotografije koje kolaju prostorima interneta izazovne kao slike, medij kojim svijet oduvijek komunicira, a danas izuzetno učestalo. Utoliko su njegovi akvareli uvijek slike, bile one preuzete kao fotografske ili nekog od medija, pokretne slike, filma ili videa.

Svjesni medijski mimezis, prevođenje iz jednog medija u drugi, te izbor tema omogućili su umjetniku da pojača značenje poruke prvotno zapisane fotografskom slikom, mehaničkim medijem, za kojeg znamo da objektivno bilježi sliku stvarnosti. Međutim, njegova djela daleko su iznad postupka kopiranja, te je svaka sličnost s izvornikom zapravo „slučajna“. Ovdje se radi o poetičnom, analognom slikarskom postupku ponavljanja, ponovnog iznošenja zaboravljene, nevidljive, skrivene ili potisnute stvarnosti što njegovim djelima daje snažnu i autentičnu vizualnu senzaciju pretvorenu u vlastiti apsurd, u ljepotu društvene traume. 

Upravo tim postupkom medijske tranzicije, tim prijevodom iz jednog u drugi medij i suvislom, suštinskom redukcijom sadržaja slike, ali i postupkom prožimanja prošlosti i sadašnjosti, Milak je uklonio sve suvišne šumove i motiv izolirao u snažan, univerzalni znak što mu trenutno daje zasebno mjesto na svjetskoj sceni suvremene umjetnosti. Njegove slike nisu informacije već duboko proživljena stanja koja se kao takva prenose i na promatrače. Radenko Milak banjalučki je umjetnik mlađe generacije sa značajnom međunarodnom karijerom koji je 2017. predstavljao BiH na 58. venecijanskom bijenalu projektom „Universe of Disaster“. Izlaže u prestižnim svjetskim muzejima i galerijama. 
 
Kustos izložbe: Tihomir Milovac, muzejski savjetnik   
Izložba će biti otvorena do 29.11.2020.

(Urban Cult)
14. 10. 2020. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble