Urban Cult
Film
marketing

IX SMOTRA filmova Kino kluba Split

Kino klub Split iz tjedna u tjedan nudi zanimljive i raznolike filmske programske aktivnosti otvorene za javnost. U četvrtak 15.listopada, na drugom izdanju diskurzivnog programa U KVADRAT, prikazat će se tri zanimljiva filmska eksperimentalna naslova te će program ugostiti Jelenu Remetin, multimedijalnu umjetnicu i autoricu jednog od prikazanih filmova. 
U četvrtak, U KVADRAT donosi tri filma i dovodi jednu gošću 

Drugo izdanje diskurzivnog filmskog programa U KVADRAT ovoga četvrtka 15.listopada donosi tri kratka filma. Po prvi puta program dovodi i gošću, autoricu filma Bodycombat Jelenu Remetin, s kojom će zainteresirana publika moći razgovarati nakon projekcije. Ulaz na događanje je besplatan. 

Želite li pogledati filmove iz povijesti Kino kluba i nove klupske produkcije, te filmove suvremenih autor(ica) nastale u sličnim produkcijskim uvjetima diljem svijeta, dođite u  četvrtak 15. listopada u 20 sati u klupski prostor (Ulica Slobode 28) na i edukativni program diskurzivnog tipa U KVADRAT. Prvi u nizu je kratki film Žemsko Tatjane Dunje Ivanišević iz 1968. koji se smatra prvim hrvatskim feminističkim filmom na prostorima bivše države, koji je svoju premijeru doživio tek na desetom Saboru alternativnog filma 1987. Toplo i nenametljivo Dunja Ivanišević s nama dijeli intimne trenutke glavne protagonistice, njene frustracije i maštanja uvjetovane stereotipima ženskih časopisa. Središnji dio je zapravo dokumentiran performans koji ima simboličku ulogu pročišćenja, katarze u filmu, ali i životu. U sklopu programa pogledat ćemo i  Čistačicu, nažalost, prerano preminulog Matije Vukšića koji je ovaj film realizirao 2017. kada je i premijerno prikazan na Sarajevo Film Festivalu. 

Čistačica je komorna kratkometražna drama koja uvjerljivo portretira život ruralnog područja i zajednice ispitujući granice moralne ispravnosti i čistoće. Uloge majke i sina izvrsno interpretiraju Marija Škaričić i Ante Duić. Treći u nizu zanimljivih filmskih uradaka koji će se prikazati u četvrtak je francusko-hrvatski film BodyCombat iz 2015. autorice Jelena Remetin. Ova vizualna umjetnica koja djeluje u polju proširenog slikarstva, fotografije i filma, bit će ujedno i gošća večeri s kojom će se publika moći upoznati i razgovarati o filmu. 

Film Bodycombat, eksperimentalna sportska monodrama, imao je premijeru u Parizu, a prikazan je na nekoliko festivala u Francuskoj. Podijeljen je u pet poglavlja naslovljen sa sloganima sporta BodyCombata, a temelji se na ideji psihofizicke terapije u obliku sporta koja pomaze covjeku da se bori protiv zlih duhova prošlosti. Program je javan i ulaz slobodan, ali su zbog ograničenog broja posjetitelja potrebne prijave putem obrasca U KVADRAT. Koordinator diskurzivnog programa je Zlatko Galić. Ulaz je besplatan, uz obavezno poštivanje mjera za sprječavanje širenja bolesti COVID-19.   Rad Kino kluba Split podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Grad Split i Zaklada Kultura nova. 

O gošći  drugog izdanja programa U KVADRAT 

Jelena REMETIN djeluje u polju proširenog slikarstva, fotografije, filma i novih tehnologija. Rođena u Splitu, više je od dva desetljeća živjela u Parizu gdje se multimedijalno formirala na EFET‐u, visokoj školi za fotografiju i film, pri CEFPF, europskom centru za audiovizualnu produkciju te specijalizirala Virtualnu Stvarnost na DIXIT vođena mentorom Michel Reihlac (direktor Arte TV). Njezin video uradak nastao prema pjesmi D. Lyncha 'I Know' bio je uvršten u finale selekcije David Lynch Official Competition i dobio nagradu za kratkometražne filmske forme Disturb Awards u Parizu 2012. Bila je i finalistica Estée Lauder Pink Ribbon Photo Award 2013. i hrvatski ART AMBASSADOR pri UNESCO‐u. Godine 2015. godine Jelena predstavlja Hrvatsku na UNESCO‐ovoj radionici Art Camp Malta for Peace, a njen triptih za sirijske izbjeglice "Hope, Loss, Anxiety", nastao u sklopu rezidencije, postao je dio UNESCO-ove umjetničke zbirke na Malti. Ponovo predstavlja Hrvatsku na UNESCO-ovoj radionici Art for Peace ovog puta u Andori. Njeni radovi o ženi i umjetnosti i njihovoj ravnopravnosti izloženi su u Ujedinjenim narodima u New Yorku uz organizaciju Andorran National Commission for UNESCO.      
U petak 16. listopada i subotu 17. listopada održat će se deveta po redu SMOTRA recentnih filmova nastalih u produkciji i koprodukciji kluba. Ulaz na sva događanja je slobodan. 

Uz atraktivni edukativni program za javnost, Kino klub Split najavljuje i poziva sve zainteresirane da dođu na devetu po redu klupsku SMOTRU koja će se održati u petak 16. i subotu 17. listopada

Predstavit će se predstaviti filmovi nastali u produkciji i koprodukciji kluba u prethodnoj godini, što uključuje ukupno trideset i šest različitih uradaka igrane, eksperimentalne i dokumentarne vrste te glazbenih i promotivnih videa. Ovo dvodnevno dinamično događanje odvijat će se u nekoliko termina i na nekoliko lokacija, dok će večernji dio programa biti prikazan u Amfiteatru Doma mladih uz poštivanje epidemioloških mjera

Detaljni raspored ovogodišnje SMOTRE, koja je dio 8. Festivala nezavisne kulture - Platformata i organizira se u suradnji s Platformom Doma mladih, možete pronaći na stranici kluba

Kao i prethodnih godina program ravnopravno prikazuje filmove mladih autora, amaterske, radioničke i profesionalne produkcije i koprodukcije. Filmovi su se najčešće snimali u suradnji s Blankom, Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu i Umjetničkom akademijom u Splitu, a ukupno trajanje programa dostiže gotovo šest sati. 

Nakon završetka službenog programa u subotu, druženje će se nastaviti u atriju Doma mladih na 1. katu uz filmsku glazbu DJ Coke Ulaz je besplatan, uz obavezno poštivanje mjera za sprječavanje širenja bolesti COVID-19. Poveznica na  Facebook događanje. 

Rad Kino kluba Split podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Grad Split i Zaklada Kultura nova. Program se provodi u suradnji s Platformom Doma mladih.

(Urban Cult)
12. 10. 2020. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble