Urban Cult
Kazalište
marketing

Online kazališni seminar – radionica: ''Od teksta do predstave – razvijanje glumačkih tehnika i vještina''

Pozivaju se zainteresirani na prvi HSK kazališni online seminar-radionicu za voditelje, redatelje i glumce amaterskih kazališnih skupina na temu "Od teksta do emocije na sceni – razvijanje glumačkih tehnika i vještina"
Seminar će biti održan od 5. do 8. lipnja 2020., a dio je ciklusa online webinara i radionica Hrvatskog sabora kulture. U nastavku pročitajte plan i način realizacije kazališnog online seminara koji će biti realiziran uz materijalnu potporu Ministarstva kulture RH  te pronađite upute za sudjelovanje i prijavu. Prijave su otvorene za sve zainteresirane.

OPIS I PROGRAM SEMINARA-RADIONICE

Osnovni cilj ovog seminara jest polaznike usmjeriti ka razvijanju glumačkih vještina i pomoći im u što boljem uprizorenju uloga. Počevši od pristupa i rada na zadanom tekstu i likovima, polaznici pod stručnim vodstvom redatelja i glumca Jasmina Novljakovića upoznaju i usavršavaju glumačke tehnike – memoriranje teksta, dikciju, kako se riješiti treme, scenski pokret, kako kreirati karakter lika, postići emocije na sceni i sl.

- Seminar je koncipiran kao kazališna radionica koja će biti održana u 4 dijela tj. tijekom 4 dana (5. – 8. 6. 2020.)
- Polaznici seminara na seminaru sudjeluju aktivno ili pasivno (*više u nastavku: Kako sudjelovati – način prijave i realizacije)
- Seminar-radionica ima 2 osnovna dijela: teorijski i praktični
- Kroz četverodnevni program sudionike će voditi doc. art. Jasmin Novljaković, redatelj i glumac te moderatorica webinara Martina Brumen, stručna suradnica HSK-a
- Sudionici seminar prate uživo putem ZOOM aplikacije, a radionica će obuhvatiti: uvodno upoznavanje te predavanje voditelja, analizu dramskog lika, rad na odabranim dramskim tekstovima uz primjenu stečenih znanja, praktične savjete vezane uz brojne nedoumice i probleme koji se nameću tijekom rada na predstavi, diskusiju i konzultacije – pitanja i odgovori, a program će biti popraćen i prigodnim video materijalima.
- Po završetku online seminara svi sudionici dobit će potvrde o sudjelovanju na e-mail naveden u prijavi.

PROGRAM

1. DAN: petak: 5. 6. 2020.: 18:00 – 20:30
● UVOD
- Upoznavanje sudionika i voditelja te načina realizacije seminara
● ODABIR DRAMSKOG TEKSTA
- Očekivanja glumaca, gledatelja, ansambla – koliko iskustvo i mogućnosti članova ansambla utječu na odabir teksta
● OSNOVE ANALIZE TEKSTA
Osnovna ideja predstave, suvremenost teksta i predstave, funkcija uloge
● DRAMSKI SUKOB
● DRAMSKI LIK
● PITANJA I ODGOVORI

2. DAN: subota: 6. 6. 2020.: 18:00 – 20:30 
● ANALIZA DRAMSKOG LIKA
● GLUMAČKI ALATI PREMA STANISLAVSKOM
- Radnja, Kad bi…, Date okolnosti, Mašta, Emocionalno pamćenje
● PITANJA I ODGOVORI

3. DAN: nedjelja: 7. 6. 2020.: 18:00 – 20:30 
● RAD NA ODABRANIM TEKSTOVIMA AKTIVNIH SUDIONIKA UZ PRIMJENU STEČENIH ZNANJA

4. DAN: ponedjeljak: 8. 6. 2020.: 18:00 – 20:30 
● PRAKTIČNI SAVJETI VEZANI UZ:
- memoriranje teksta
- dikciju
- tremu
- scenski pokret
- scenografiju i kostimografiju
- sve ostale probleme na koje nailazimo u radu na predstavi
● KONZULTACIJE, DISKUSIJA
● ZAKLJUČAK, ZAVRŠNO SLOVO

KAKO SUDJELOVATI - NAČIN PRIJAVE I REALIZACIJE

Online seminar bit će realiziran putem ZOOM aplikacije (ZOOM webinar). Na seminar se mogu prijaviti svi zainteresirani.
Zainteresirani se na seminar prilikom prijave prijavljuju kao AKTIVNI ili PASIVNI sudionici.
● PASIVNI SUDIONICI (neograničen broj) prate seminar, ali se u program seminara ne uključuju s odabranim dramskim tekstom (ulomkom/scenom). Pasivni sudionici prate seminar uživo te stječu nova znanja na temelju rada na odabranim tekstovima aktivnih sudionika. U program se mogu uključiti postavljanjem pitanja uživo ili slanjem pitanja u pisanom obliku na koja će voditelj također rado odgovoriti uživo.
● AKTIVNI SUDIONICI (maksimalno 7 sudionika) uključuju se u program seminara-radionice (audio/video uključivanje) aktivnim sudjelovanjem kroz rad na odabranom dramskom tekstu (ulomku/sceni) pod vodstvom voditelja doc. art. Jasmina Novljakovića. Svi sudionici koji žele aktivno sudjelovati dužni su uz prijavu dostaviti odabir dramskog teksta (ulomak/scena) na kojem su radili ili su u procesu rada (može i ne mora biti vlastiti dramski tekst) kako bi na konkretnim primjerima upoznali kako primijeniti metode koje će biti obrađene na seminaru.
U slučaju velikog broja prijavljenih aktivnih sudionika i dostavljenih dramskih tekstova (ulomaka/scena), voditelj će odabrati do 7 radova – 7 aktivnih sudionika koji će se u program radionice uključiti glasom i videom te s voditeljem raditi na dramskom tekstu.
Polaznici koji žele aktivno sudjelovati trebaju najkasnije do 30. svibnja 2020. dostaviti dramske tekstove na e-mail: kazaliste@hrsk.hr 

Svi sudionici (aktivni i pasivni) na seminar se prijavljuju putem prijavnog obrasca - "webinar registration" klikom na poveznicu: https://bit.ly/3bKqnTp najkasnije do 3. lipnja 2020. 
* Bez obzira na datum predaje prijavnog obrasca, AKTIVNI SUDIONICI trebaju svoj dramski tekst (ulomak/scenu) poslati najkasnije do 30. 5. 2020. na e-mail: kazaliste@hrsk.hr 

Prijavljeni sudionici na e-mail naveden u prijavi primit će "Potvrdu registracije" sa svim informacijama i poveznicom za pristup seminaru-radionici.
Za sudjelovanje na seminaru, poželjno je da svaki sudionik na svoje računalo brzo i jednostavno instalira ZOOM aplikaciju klikom na poveznicu:  https://zoom.us/support/download. Ukoliko sudionik ne instalira ZOOM aplikaciju unaprijed, instalacija aplikacije bit će pokrenuta automatski prilikom pristupa radionici.
Svim prijavljenim sudionicima bit će omogućena tehnička pomoć za uspješno pridruživanje i praćenje on line seminara. HSK stručna služba bit će dostupna sat vremena prije početka održavanja seminara (5. 6.: 17:00-18:00 h) pozivom na broj 099/4556879 (dr. sc. Dražen Jelavić); 095/4556879 (Martina Brumen).
Za sve fizičke osobe koje su u članstvu Hrvatskog sabora kulture te one koji dolaze iz kazališnih udruga/sekcija - članica Hrvatskog sabora kulture koje su podmirile članarinu, sudjelovanje na  radionici je BESPLATNO.

Za nečlanove (fizičke osobe koje nisu u članstvu HSK-a i članove udruga koje nisu u članstvu HSK-a)  kotizacija za sudjelovanje iznosi 250,00 kn.
Nečlanovi HSK-a trebaju najkasnije do 3. lipnja 2020. uplatiti iznos od 250,00 kn na žiro-račun Hrvatskog sabora kulture:
IBAN: HR7223600001101534566
Poziv na broj:  upisati OIB uplatitelja
Uplatitelj: navesti puni naziv udruge čiji ste predstavnik (ukoliko je polaznik član određene udruge) te ime i prezime polaznika radionice (obavezno za sve polaznike)
Svrha doznake: online kazališni seminar 2020.

*Napomena: Ako polaznik iz objektivnih ili subjektivnih razloga ne prisustvuje seminaru, uplaćena kotizacija se ne vraća jer se sredstvima od kotizacija sufinanciraju troškovi održavanja seminara.
Za sve dodatne informacije o online seminaru i realizaciji, kao i informacije u slučaju interesa za učlanjenjem u HSK možete kontaktirati gđu Martinu Brumen, mag. educ. croat., stručnu suradnicu  za kazališnu, književnu i likovnu kulturu, putem e-maila na kazaliste@hrsk.hr ili telefonom na 095/4556 879.

O voditelju:
Jasmin Novljaković, redatelj i glumac, rođen je 2. prosinca 1963. godine u Sisku. Docent je na Odsjeku za kazališnu umjetnost na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku gdje predaje glumu. U počecima svog kazališnog djelovanja vezan je uz kazalište DASKA iz Siska, jedno od najznačajnijih amaterskih i alternativnih kazališta 80-ih godina na ovim prostorima. Od 1988. godine glumac je u Poljskoj gdje studira režiju na Kazališnoj akademiji u Varšavi. Nakon povratka u Hrvatsku, 1998. godine, režira oko 40 predstava (između ostalog u HNK-u Split, HNK-u Rijeka, „Gavelli”, IT&D-u, Kazalištu Vitovitica…). Obnašao je funkciju ravnatelja Doma kulture Sisak u kojem pokreće Gradsko kazalište Sisak (2006.-2010.). S predstavama gostuje od Indije, Ruske Federacije, Norveške, Danske do Njemačke, Austrije, Češke, Mađarske i Rumunjske. Prevodi s poljskog jezika.


(Urban Cult)
21. 5. 2020. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble