Urban Cult
Glazba
marketing

Sevdah u Lisinskom

"Sevdah u Lisinskom", koncert za koji se već četvrtu godinu za redom traži ulaznica više, održat će se  17. studenog u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog s početkom u 20 sati.
Producent Tomislav Kašljević i ove godine će okupiti vrhunske interpretatore sevdalinki među kojima svakako valja istaknuti divu sevdaha Zehru Deović, koja ove godine obilježava 50 godina umjetničkog rada. 

Rijetka je to prilika čuti i vidjeti na jednom mjestu toliki broj najboljih i napopularnijih izvođača sevdalinke.   Uz Zehru Deović, neke od najljepših sevdalinki izvest će Nedžad Salković, Hanka Paldum, Muhamed Mujkanović, Nedžad Imamović, Nedeljko Bilkić, Merima Njegomir, Alma Subašić, Amira Medunjanin, Edin Karamazov i Hari Mata Hari. Ove vrsne pjevače pratit će orkestar pod ravnanjem Dinka Mujanovića. 

Kroz program će voditi Branko Uvodić.   Organizatori predstojećeg koncerta očekuju da će se i za ovogodišnji koncert „Sevdah u Lisinskom“ tražiti karta više kao i za prethodna tri, kada su dvorane bile ispunjene do posljednjeg mjesta.  

Croatia Records je ove godine, prepoznavši vrijednost ovih koncerata, objavila CD sa snimkama koncerta održanog 2008. godine.   Ulaznice za ovogodišnju glazbenu poslasticu mogu se kupiti na blagajni dvorane i na svim prodajnim mjestima Eventima.  

Što je sevdalinka?:

Sevdalinka je bosanska, gradska ljubavna pjesma, pri čemu riječ „bosanska“ zemljopisno određuje autohtonost sevdalinke, riječ „gradska“ urbanost, a riječ „ljubavna“ sadržajnu tematiku. Riječ sevdalinka nastala je od turske riječi „sevda“ što znači ljubav. U muzičkom pogledu sevdalinku odlikuje lagani, spori ili umjereni tempo i bogata harmonija, koji ostavljaju melankoličan osjećaj kod slušatelja. Svojom su strukturom sevdalinke veoma kompleksne pjesme, nabijene emocijama, a tradicionalno se izvode sa dosta strasti i emocija uz jedan žičani instrument /saz/ ili manji orkestar /harmonika, violina, gitara, flauta ili klarinet, kontrabas i doboš/ te uz isključivo jedan vokal. Tekstovi sevdalinki su balade, obično posvećene zaljubljivanju ili nesretnoj ljubavi, te je njihov sadržaj uz ljubav i strast ili ljubavni žal.
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble