Urban Cult
Film
marketing

Filmske poslastice iz Beča

Beč možda nije Hollywood, ali međunarodni ga filmaši obožavaju. Austrijska metropola, naime, obiluje zanimljivim mjestima i još neispričanim pričama. Inspirirajte se i provedite ne samo jednu, već nekoliko večeri u Beču – i to u toplini vlastitog doma.
Filmovi od 1949. do 2001. Treći čovjek (1949.)
Triler o krijumčaru penicilina Harryju Limeu (Orson Welles) u poslijeratnom Beču s čuvenim glazbenim lajtmotivom Antona Karasa na citri. Glavne uloge ovdje tumače i simboli grada Beča − panoramski kotač u Prateru i Katedrala sv. Stjepana. Filmu je danas posvećeno uzbudljivo turističko razgledavanje lokacija snimanja kao i vlastiti muzej. Trilogija o Sissi (1955.-1957.): Romy Schneider kao mlada carica u zlatnim okovima austrijskog dvora. 

James Bond – Dah smrti (1987.): Timothy Dalton kao agent 007 kreće u lov na zločince u glavnom austrijskom gradu. Prije svitanja (1995.): Film o ljubavi koji danas uživa kultni status. U njemu se ne zaljubljuju samo Ethan Hawke i Julie Delpy, već i gledatelji u ljepote grada Beča. 

Učiteljica glasovira (2001.): Dvostruki dobitnik „Zlatne palme“ u Cannesu, Michael Haneke, 2001. je godine na veliko platno prenio radnju romana nobelovke Elfriede Jelinek. Film tematizira konflikt između tiranski nastrojene majke i potlačene kćeri (Isabelle Huppert).   

Filmovi od 2002. do danas Klimt (2006.)

Izvrsni John Malkovich u ulozi svjetski poznatog slikara Gustava Klimta uvodi gledatelje u Beč u doba fin de sièclea. Opasna metoda (2011.): Viggo Mortensen i Michael Fassbender kao Sigmund Freud i Carl Gustav Jung u sukobu oko pitanja psihoanalize. 360 (2012.): Jude Law, Rachel Weisz i Anthony Hopkins u filmu čiji se scenarij temelji na drami Arthura Schnitzlera. 

Žena u zlatu (2015.): Helen Mirren kao Maria Altmann u bespoštednoj sudskoj bitci s austrijskom državom za obiteljsko nasljedstvo − najslavniji portret Gustava Klimta. Egon Schiele: Smrt i djevojka (2016.): Priča o Schieleovom životu te njegovom odnosu prema ženama i umjetnosti. Freud (2019.): Doživite oca psihoanalize u neočekivanoj ulozi. Od 23. ožujka na Netflixu možete pratiti mladog Sigmunda Freuda u rješavanju zločina i hvatanju serijskih ubojica u Beču kasnog 19. stoljeća.     


(Helena Dubravec)
25. 3. 2020. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble