Urban Cult
Izložbe
marketing

Samostalna izložba Hame Čavrka u Zagrebu

Hamo Čavrk ,suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, akademski je kipar i grafičar, donedavni profesor na APURI, izlagao je na brojnim izložbama u domovini i svijetu.
Gospodine Čavrk, nedavno ste se predstavili u zagrebačkom Kabinetu grafike s novom grafičkom mapom Carta Incognita.  
- Da, predstavio sam se s novom grafičkom mapom Carta incognita u Kabinetu grafike HAZU. Mapa je trebala biti realizirana u 2019. godini ali zbog mojih zdravstvenih problema realizirao sam ju u veljači 2020. Uz grafičku mapu bila je postavljena i izložba grafika koje su posvećene tom ciklusu. Izdavač grafičke mape je Kabinet grafike HAZU. Nastala je u tehnici aquatinta, sastoji se od pet grafika i lista s tekstom više kustosice Ružice Pepelko.   

I dalje, kontinuirano istražujete prostor, kretanje. 
- Naprosto radim i ne razmišljam o kretanju ili nekretanju. Kroz rad nastaju rezultati. Vizuelni doživljaj ljudi je osjećaj da ulaze u prostor mojih grafika, slika i objekata.   Svi koji gledaju moje uradke interpretiraju svoj doživljaj. 

Dio tih motiva realizirali ste i u slikama, uljima na platnu ali i u svjetlosnim objektima.   
- Da ja se bavim likovnom umjetnošću i zanimaju me svi metjei koji su uključeni u likovnost: slike, grafike, video, instalacije. Naprosto uživam u tome što radim.   

Likovna misao je uvijek ista samo su metijei različiti. U vrijeme mog školovanja, sve se baziralo na klasičnom izričaju. To se jedino uvažavalo kao vrijednost. Razvoj tehnologija omogućio je daleko emotivnije izražavanje i različite pristupe.     

Gdje je grafika danas? 

- Grafika je tamo gdje je bila prije 500 godina ali je i danas ona aktivnija od bilo kojeg metijea umjetnosti. Moja grafička mapa koja je upravo promovirana i kao i izložba uz tu mapu napravljena je tehnologijom od prije 500 godina.               

Planovi, izložbe, monografije?   

- Napravio sam seriju računalnih grafika i namjeravam u ovoj godini, ukoliko me zdravlje posluži, realizirati mapu koja je tehnološki posvećena vremenu u kojem živimo.   

Gubitk zdravlja u protekloj godini upozorio me je da ne mogu previše unaprijed planirati. U atelijeru provodim manje vremena budući da mi je to izuzetan fizički napor te se zbog toga oslanjam na suvremene tehnologije.                                                    

(Miroslav Pelikan)
19. 3. 2020.       
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble