Urban Cult
Cool tura
marketing

Razgovor sa Želimirom Koščevićem u KIC-u

Pozivamo Vas na „Vjerovali ili ne!“, razgovor sa Želimirom Koščevićem 26. veljače u 19 sati u KIC-u.
U četvrtom u nizu javnih razgovora u okviru programa AICA: DIJALOZI Hrvatske sekcije Međunarodnog udruženja likovnih kritičara (HS AICA), predstavljamo Želimira Koščevića – čije je djelovanje u svojstvu kustosa i voditelja Galerije SC od 1966. do 1979. bilo pandan novih kustoskih praksi i pozicija na umjetničkoj sceni Zapada. Vjerojatno je upravo stoga Davor Matičević njegovu kustosku praksu nazvao umjetničkom. 

U razgovoru koji sa Želimirom Koščevićem vode Sandra Križić Roban, Silva Kalčić i Sanja Horvatinčić, bit će riječi o njegovom kustoskom radu na velikim tematskim te međunarodnim izložbama, kao što su bijenala u Veneciji i Sao Paolu, o likovnim kritikama i esejima, autorstvu 15 knjiga i monografija o modernoj i suvremenoj umjetnosti te aktualnom radu na mapiranju hrvatske i regionalne fotografske scene.

Program AICA: DIJALOZI proizašao je iz potrebe temeljitijeg dokumentiranja djelovanja doajena hrvatske likovne kritike, te dubokih tragova koje su ostavili svojim tekstovima i kustoskim radom, a koji su u velikoj mjeri oblikovali temelje onog što danas rade nove generacije kritičara, teoretičara i kustosa. Osim razgovora, iz današnje vizure, o razvoju moderne i suvremene umjetnosti čiji su bili suvremenici, svjedoci, ali i sudionici, kritički će se osvrnuti, iz rakursa svjedoka i protagonista – a učinit će to i njihovi sugovornici – na neke bitne trenutke u domaćoj modernoj i suvremenoj umjetnosti.

Voditelji-moderatori su članovi HS AICA-e različitih generacija i po jedan kolega ili kolegica mlađe generacije, što omogućava prisutnost više pogleda na teme u razgovoru. Osim što se ovim događanjem ukazuje pažnja doajenima struke i daje se prilika mlađim generacijama da ih upoznaju i razgovaraju s njima, ono je i podloga za dokumentiranje ("living memory" arhiv) i refleksiju o njihovom radu. Svi razgovori bit će snimani i montirani u obliku video intervjua te javno objavljeni nakon samih događanja. Transkripti razgovora će se, u daljnjoj komunikaciji i dopuni u suradnji sa sugovornicima, opremiti za objavljivanje u časopisima za kulturu i na Internetu, a zatim i u samostalnoj publikaciji. Projekt predstavlja jedinstvenu priliku da se prikupe informacije o nekim bitnim temama domaćih likovnih i vizualnih umjetnosti, te same prakse likovne kritike.

Organizacija: Silva Kalčić
Snimatelj/fotograf: Bojan Mrđenović

Želimir Koščević diplomirani je povjesničar umjetnosti i etnolog, rođen u Zagrebu. Niz godina bio je upravitelj Galerije Studentskog Centra u Zagrebu, a od 1980 do 2004. viši kustos i muzejski savjetnik u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Trenutno radi kao programski savjetnik Foto Galerije Lang u Samoboru. U dva navrata (1975. – 1980. i 1989. – 1997.) predavao je muzeologiju kao honorarni predavač na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1996. – 2002. bio je predsjednik Hrvatskog nacionalnog Komiteta ICOM u dva mandata. Redovni je član strukovne grupacija IKT, ICOM/CIMAM, AICA, i član Europskog društva za povijest fotografije. Prof. Koščević objavio je više od 600 studija, kritika i članaka u zemlji i inozemstvu, te petnaest knjiga i monografija o modernoj i suvremenoj umjetnosti te fotografiji. Autor je ili ko-autor brojnih izložbi ili izložbenih projekata u zemlji i inozemstvu. Nagrađen godišnjom nagradom grada Samobora 2010. i Nagradom SFERA za životno djelo i promociju naučne fantastike 2012. Dobitnik je Godišnje nagrade HS AICA-e za 2018. godinu. Član je HS AICA-e. 

Sandra Križić Roban doktorirala je u području povijesti umjetnosti, a bavi se teorijom i kritikom, kustoskom praksom, nastavom i pisanjem. Zaposlena je na Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu kao znanstvena savjetnica. Teme istraživanja su joj suvremena umjetnost, povijest i teorija fotografije, poslijeratna arhitektura, problematika javnog prostora i evaluacija spomenika Domovinskog rata. Jedna je od osnivačica Ureda za fotografiju, neprofitne udruge za suvremenu fotografiju, gdje surađuje u programu Galerije Spot. Objavila je knjige Na drugi pogled: pozicije suvremene hrvatske fotografije (2010.), Hrvatsko slikarstvo od 1945. do danas: odgovornost slike u vrijeme nestrpljivog pogleda (2013.), između ostalog. Članica je HS AICA-e. 

Silva Kalčić diplomirala je povijest umjetnosti na Sveučilištu u Zagrebu, Filozofskom fakultetu, a doktorirala arhitekturu i urbanizam na Arhitektonskom fakultetu. Bila je urednica časopisa Zarez, Čovjek i prostor, Arhitektura, Oris i dr. Docentica je na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu; bila je zaposlena na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a ranije u Udruženju hrvatskih arhitekata. Autorica je udžbenika i knjige. Bavi se suvremenom umjetnošću, arhitekturom i dizajnom, odnosno vizualnim umjetnostima danas. Aktualna je predsjednica HS AICA-e. 

Sanja Horvatinčić je poslijedoktorandica na Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu s temom Inovacije u kustoskim praksama Želimira Koščevića u počecima rada Galerije SC u Zagrebu. Doktorirala je 2017. na Sveučilištu u Zadru s temom Spomenici iz razdoblja socijalizma u Hrvatskoj – prijedlog tipologije. Provodi istraživanja u polju kritičkih studija baštine, rodnih studija i digitalne humanistike. Surađivala je na izložbi Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948–1980 (MoMA, 2018.). 

Bojan Mrđenović diplomirao je na preddiplomskom studiju povijesti umjetnosti i informacijskih znanosti u Zagrebu. 2012. godine diplomirao je na preddiplomskom, a 2015. godine na diplomskom studiju filmskog i TV snimanje na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a na istom odsjeku trenutno radi kao docent. Bavi se filmom i fotografijom. Na samostalnim izložbama fotografija izlagao je cikluse Dobrodošli, Budućnost, Uvozna pustinja, Toplice, Grčki dnevnik, Magistrala, te je sudjelovao na nizu grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Ciklusi Toplice i Grčki dnevnik također su objavljeni u obliku knjiga.

(Urban Cult)
25. 2. 2020. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble