Urban Cult
Književnost
marketing

Promocija knjige DALIBOR MARTINIS - Dizajner pri radu na Plan D. konferenciji

Prvog dana Plan D. konferencije 2020, u četvrtak (27. veljače), u 19 sati, predstavit će se novo izdanje Hrvatskog dizajnerskog društva, knjiga Dalibor Martinis – Dizajner pri radu 1970 – 1990. Promocija će se održati u Oris – Kući arhitekture (Kralja Držislava 3). Knjigu će uz samoga Martinisa predstaviti i njezini autori MARKO GOLUB i DEJAN KRŠIĆ, te dizajner, likovni kritičar i pisac BORIS GREINER. Prilikom promocije, ali i tijekom trodnevnog trajanja Plan D. konferencije, knjiga će se moći nabaviti po promotivnoj cijeni u pop-up knjižari u predvorju Orisa. Ulaz je slobodan!
Plan D. konferenciju započinjemo promocijom nedavno objavljene knjige Dalibor Martinis – Dizajner pri radu 1970 – 1990 u izdanju HDD-a, autora Marka Goluba i Dejana Kršića. Ovo monografsko izdanje na 130 stranica na hrvatskom i engleskom jeziku daje pregled djelovanja Dalibora Martinisa, jednog od najistaknutijih hrvatskih medijskih umjetnika, kao grafičkog dizajnera. Obuhvaćajući vremensko razdoblje od početka 1970ih do 1990, u kojem Martinis kontinuirano djeluje (i) kao dizajner, knjiga nas prije svega upoznaje s impresivnim plakatnim opusom ovog autora, prije svega za kontekste filmske industrije i likovne umjetnosti, ali i s dizajnom za televiziju, oblikovanjem časopisa i publikacija te zaštitnih znakova. O knjizi će govoriti dizajner, pisac i likovni kritičar Boris Greiner, autori knjige Marko Golub i Dejan Kršić te sam Dalibor Martinis. Knjiga u slobodnoj prodaji košta 99 kn, a prilikom promocije moći ćete je kupiti po sniženoj cijeni od 75 kn.

Dalibor Martinis (Zagreb, 1947.) jedan je od najistaknutijih hrvatskih medijskih umjetnika. Svoje radove – u širokom rasponu od videoumjetnosti, preko performansa do interaktivnih i prostorno-specifičnih instalacija – od ranih 1970-ih izlaže širom svijeta. Kao umjetnik izlagao je na Venecijanskom bijenalu i Bijenalu suvremene umjetnosti u Sao Paolu, kasselskoj Documenti, Kwangju bijenalu u Južnoj Koreji i drugdje. Njegovi radovi nalaze se u zbirkama brojnih svjetskih muzeja, kao što su MoMA, Stedelijk muzej, beogradski Muzej savremene umetnosti, Kunsthaus u Zürichu, Nacionalna galerija Kanade u Ottawi, zagrebačka Moderna galerija, Centar za umjetnost i medije u Karlsruheu, Zaklada Erste u Beču, te u privatnim kolekcijama. Zapažen je i Martinisov rad u području grafičkog dizajna. Dominantan dio njegovog dizajnerskog opusa čine plakati koje je oblikovao za Galeriju suvremene umjetnosti u Zagrebu 1970-ih i 1980-ih godina. Velik broj plakata dizajnira i za filmove redatelja kao što su Rajko Grlić, Lordan Zafranović, Antun Vrdoljak i drugi. U prvoj polovici 1970-ih sa Sanjom Iveković dizajnirao je i televizijske grafike za Radioteleviziju Zagreb.

Tijekom sva tri dana trajanja konferencije, ovo izdanje Hrvatskog dizajnerskog društva, ali i brojna druga, kao i publikacije drugih institucija, organizacija i izdavača, moći će se kupiti po promotivnoj cijeni u POP-UP KNJIŽARI smještenoj u predvorju ORISA. Knjižara će biti otvorena od 27. do 29. veljače, od 16 do 21 sat.


Od četvrtka 27. do subote 29. veljače u ORISU – KUĆI ARHITEKTURE, uz popratni program na drugim lokacijama, održat će se PLAN D.KONFERENCIJA, s nizom predavanja, javnih razgovora, vodstava i promocija knjiga na temu dizajna! Među gostima su glavni urednik magazina Eye JOHN L. WALTERS, ravnateljica Istanbulskog bijenala dizajna DENIZ OVA, spisateljica i novinarka CLARE WALTERS, legenda hrvatskog dizajna BORIS LJUBIČIĆ, dinamični STUDIO SONDA iz Vižinade u Istri, multimedijski umjetnik DALIBOR MARTINIS, krema hrvatskog dizajna tipografije na čelu s NIKOLOM ĐUREKOM te mnogi, mnogi drugi.

Sva događanja Plan D. konferencije krasit će plakati Vanje Cuculića, postavljeni u HDD Galeriji i u Oris - Kući arhitekture. Izložba, koja će u HDD-u trajati od 25. veljače do 17. ožujka, moći će se posjetiti od ponedjeljka do petka od 10 do 20 sati. 


(Urban Cult)
26. 2. 2020. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble