Urban Cult
Izložbe
marketing

Dani Austrije u sklopu Festivala EU arheologije

U ponedjeljak 24. veljače 2020. s početkom u 19 sati, održat će se otvorenje izložbe „Napravljeno u Austriji – Uvoz i izvoz u Hallstattu, Strettwegu i Großkleinu tijekom starijeg željeznog doba“ u Arheološkom muzeju u Zagrebu.
Na izložbi se putem informativnih postera i izabranih replika predmeta prikazuje trgovinsku razmjenu i dalekosežne veze elita tijekom starijeg željeznog doba u vremenu od 800. do 400. g. pr. Kr. Rudnici soli u Hallstattu proizvodili su jednu od najvažnijih sirovina u tom vremenu – sol. Unatoč udaljenosti, zajednica u Hallstattu nije bila izolirana, već je funkcionirala u sklopu široke mreže pretpovijesnih zajednica koje su živjele zapadno i istočno od Alpa. 

U blizini Großkleina, uz istočni put od Alpi do panonske nizine, nastala su dva velika centra – Falkenberg pored Judenburga te Burgstallkogel pored Groa. Ova su visinska naselja, s pripadajućim grobljima pod tumulima, dominirala krajolikom, koristila sirovine, pogotovo željezo, i kontrolirala trgovinu. Uvozni predmeti, pronađeni u najbogatijim grobovima, potvrđuju dalekosežne veze ovih elita. Autori izložbe: mag. Hans Reschreiter, dr. sc. Kerstin Kowarik, mag. Susanne Tiefengraber, dr. sc. Georg Tiefengraber, dr. sc. Marko Mele 

Izložba ostaje otvorena do 1. ožujka 2020. godine 
 
U utorak 25. veljače 2020. s početkom u 12 sati, održat će se radionica na engleskom jeziku "With Smartphones to Prehistory". 

Program radionice:
  • Uvod u digitalnu arheologiju u Hallstattu i Großkleinu
  • Virtualna stvarnost u hallstattskim rudnicima - VirtualArch projekt EU-a
  • Digitalni alati korišteni u projektu Iron-Age-Danube
  • Prezentacija međunarodne rute Iron-Age-Danube
  • Autori radionice: mag. Hans Reschreiter, dr. sc. Marko Mele
Dani Austrije jedno je od niza događanja Festivala arheologije Europske unije tijekom kojeg, u Arheološkom muzeju u Zagrebu, 26 država članica Europske unije predstavljaju arheološku kulturnu baštinu svoje zemlje. Festival arheologije Europske unije odvija se pod visokim pokroviteljstvom Europskog parlamenta u prvoj polovici 2020. godine u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

(Davorka Maračić)
22. 2. 2020. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble