Urban Cult
Kazalište
marketing

KÖRPERTREFFER – bijeg od dominantne percepcije lica 

Njemačka skupina CocoonDance gostova će u Zagrebačkom plesnom centru 19. i 20. veljače u 20 sa s predstavom Körpertreffer
U ovom interdisciplinarnom projektu plesači skupine CocoonDance udružili su snage s glumcima Državnog kazališta u Darmstadtu, videoumjetnikom te dramskim piscem da bi potražili nove, razigrane plesne oblike izražavanja u vrijeme koje naizgled raspršuje tijelo u digitalnom prostoru. Što ako se tijelo shvaća isključivo kao sredstvo za pretvaranje kodova u različite umjetničke jezike i medije? Što ako posljedice digitalna prikaza prethodne diferencijacije čine besmislenima? I što ako sve to u osnovi dovodi u pitanje našu percepciju slike i tijela? 

U Körpertrefferu tim se pitanjima bavilo godinu i pol dana u pet radionica održanih tijekom 2018. i 2019. s raznim polaznicima. Rezultat je dinamičan proces stalna prekrajanja postojeće scenske građe, čime su i metode koreografskog rada također postale ravnopravnim izražajnim sredstvom.Svakodnevnom uporabom digitalnih medija uočavamo sve veću virtualizaciju i kontroliranu promjenjivost lica koje se nekoć činilo čvrstim središtem našeg identiteta. 

To postavlja pitanje treba li i u kojoj mjeri zadržati tradicionalna razlikovanja izvanjskog i unutarnjeg, prirodnog i umjetnog, pravila i devijacije, ljudskog i životinjskog. Na temelju razorne binarne strukture lica filozofi Gilles Deleuze i Félix Guattari već su 1980. u studiji Mille Plateaux iznijeli jasne dvojbe o dominantnom položaju lica. Nazvali su ga „horor-pričom”, „neljudskim na čovjeku” i nastavili: „Ako čovjek želi opstati, mora pobjeći od lica, jer se budućnost lica sastoji samo od njegova nestajanja.” Ništa manje od toga ni CocoonDance ne želi postići Körpertrefferom. 

Jednosatna predstava sastavljena je od triju dijelova. Prvi je o pretpovijesti, o stvaranju lica koje predstavlja ljudski identitet izvana. Potom slijedi pogled na lice u neumjerenosti medija našeg vremena. Kraj daje utopijski pogled na vrijeme u kojem lice više ne dominira našom percepcijom i komunikacijom.„Projekt Körpertreffer u Državnom kazalištu u Darmstadtu predstava je bez glume, bez drame, bez povijesti, bez dijaloga – uspješan eksperiment.” 

Frankfurter Allgemeine ZeitungZahvaljujući programu Doppelpass Njemačke savezne fondacije za kulturu, koji spaja neovisne ansamble i državna kazališta s trećim partnerom, uz Državno kazalište u Darmstadtu i skupinu CocoonDance Zagrebački plesni centar postao je trećim partnerom u projektu. Kao cjeloviti koreografski nastavak Körpertreffera, u Zagrebu će 27. ožujka 2020. hrvatski plesači i plesači skupine CocoonDance premijerno izvesti Body Shots. Nakon zagrebačke premijere, Body Shots izvest će se i u Darmstadtu. 

(Martina Marin)

11. 2. 2020. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble