Urban Cult
Književnost
marketing

Predavanje akademika Andrije Mutnjakovića "Imperator Diokletianus Dalmata: veliki rimski graditelj"

U četvrtak, 23. siječnja, s početkom u 18 sati, u Oris Kući arhitekture u Zagrebu, održat će se predavanje i predstavljanje knjige akademika Andrije Mutnjakovića Imperator Diokletianus Dalmata: veliki rimski graditelj u izdanju Art studija Azinović.
Knjiga o Dioklecijanovu životu i djelu obuhvaća dokumentiranu sintezu njegova porijekla i graditeljskog opusa. Poglavlje SALONA daje informacije o Dioklecijanovu ilirskom porijeklu i zavičaju. Poglavlje RIM obrađuje arhitekturu Dioklecijanovih termi kao najvećih i jedinih sačuvanih carskih termi. Poglavlje PALMIRA istražuje revitalizacije grada i gradnju njegove palače. 

Poglavlje ANTIOHIJA razmatra gradnju Novog grada Antiohije i carske palače. Poglavlje EGIPAT analizira funkcionalne karakteristike sagrađenih vojnih logora i Tebe kao imperijalne palače. Poglavlje SIRMIJ analizira Dioklecijanov udio u gradnji grada i carske palače. Poglavlje NIKOMEDIJA predstavlja poznate podatke o gradnji njegove carske prijestolnice. Poglavlje SPLIT analizira arhitektonsko-urbanistički fenomen Dioklecijanove palače, najsačuvanije antičke palače. Poglavlje ARCUS NOVUS zaključuje knjigu s prikazom njegova srušenog trijumfalnog slavoluka u Rimu.


Cilj je knjige istražiti i sintetizirati jedinstveni graditeljski pothvat rimskog cara ilirskog porijekla na temelju razumijevanja našeg identiteta kao baštinika rimske kulture Ilira. Svrha je knjige da se kod nas i u svijetu neobrađena tema Dioklecijanova graditeljstva kvalitetno i jasno predoči širem sloju građana te da se u svijetu promovira respektabilni doprinos dalmatinskog Ilira u formiranju novovjekovnog europskog identiteta, arhitekture i kulture.     
 
Više o monografiji ovdje

(Urban Cult)
20. 1. 2020.
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble