Urban Cult
Izložbe
marketing

Otvorenje izložbe u Galeriji Modulor

U Centar za kulturu Trešnjevka / Galeriji Modulor u utorak, 21. siječnja 2020. u 19 sati bit će otvorena izložba Kompozicija_pozicija_dispozicija - Edukacija AF autorice Ivane Tutek, a  suradnica na izložbi je Bernarda Lukač.
Tema izložbe problematizira disciplinu kreiranja arhitektonske kompozicije kroz prikaz vježbi studenata arhitekture druge godine na Kabinetu za crtanje i plastično oblikovanje pri Katedri za arhitektonsko projektiranje na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Arhitektonske kompozicije 21. stoljeća uvjetovane su društvenim i tehnološkim promjenama te kompozicijski dijagrami kao modeli višeg stupnja apstrakcije koji prihvaćaju prostorno-vremensku dinamiku postaju idealni za procesne kompozicijske sustave oblikovanja karakteristične za suvremenu arhitekturu. 

VJEŽBA KOMPOZICIJSKI DIJAGRAMI u četvrtom semestru kolegija Plastično oblikovanje logično se nastavlja na zadatak iz trećeg semestra KOMPOZICIJA. Ova nastavna dionica tematizira četvrtu dimenziju, vrijeme, kao bitan faktor suvremene prostorne kompozicije. U prvom dijelu vježbi studenti kreiraju skladnu kompoziciju sastavljenu od apstraktnih geometrijskih formi, kocki i kvadara, koji svojim postavom artikuliraju prostorni centar definiran presječnim ravninama x-y-z. Rezultat je kompozicijski dijagram gdje je odnos između apstrakcije i subjekta prikaza definiran – maketa 3D. 

Na kompozicijskom modelu analiziraju se prostorni međuodnosi i djelovanja elemenata. Dodatni stupanj apstrakcije karakterizira drugi dio zadatka kada elementi postaju polje sila. Formira se drugačiji kompozicijski dijagram koji nije jasno definiran, već sudjeluje u kreativnom procesu te možemo reći da se radi o proto-prikazu. Takvi procesi (eksperimenti) u oblikovanju otvoreni su i nepredvidivi te indikativni za tranziciju od modernizma prema suvremenom obrascu.

Ivana Tutek diplomirala je (2002.) i doktorirala (2015.) na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je i zaposlena od 2003. godine na Kabinetu za crtanje i plastično oblikovanje. Sudjeluje u nastavi na Agronomskom fakultetu, kolegij Crtanje (od 2013.-2016. god.), i na Šumarskom fakultetu, kolegij Kultura vizualne misli (od 2008. god.-). Autorski surađuje na arhitektonsko-urbanističkim projektima i znanstveno-stručnim studijama zaštite prostora.  

Izložba traje do 14.2.2020.


(Urban Cult)
18. 1. 2020.
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble