Urban Cult
Cool tura
marketing

2. Zimska Piano Loop akademija

Druga po redu Zimska Piano Loop akademija u Glazbenu školu Josipa Hatzea dovodi tri renomirana glazbena pedagoga koji će s učenicima i studentima klavira rasplinuti siječanjsku depresiju aktivnim vježbanjem i atraktivnim koncertima. 
Splitska publika u Muzeju grada Splita tako će moći uživati u tri pijanistička recitala na kojem nastupaju njemačka pijanistica ukrajinskih korijena Milana Chernyavska, armenski pijanist i profesor sa zagrebačke Muzičke akademije Ruben Dalibaltayan te mlada pijanistica Mia Pečnik. Kakvim će dodatnim pijanističkim nabojem, od 13. do 20. siječnja 2020., odjekivati Glazbena škola Josipa Hatzea, otkrila je ravnateljica Vesna Alebić: „U Glazbenoj školi Josipa Hatzea započinje uzbudljiv tjedan u potpunosti posvećen klaviru. Zimska škola klavira dovodi nam u goste velika imena klavirske pedagogije, Milanu Chernyavsku, Rubena Dalibaltayana i Dalibora Cikojevića. 

Cijeloga tjedna radit će s našim darovitim učenicima, ali i s prijavljenim talentima iz cijele Europe. Ovaj seminar zimski je dio našeg dugoročnog  plana da Split postane klavirska metropola. Od 2010. godine u partnerstvu s udrugom Piano Projekt slažemo zanimljivu klavirsku priču te vjerujem da je vidljivo kako smo sasvim blizu cilja.“ Već u drugom izdanju Zimska Piano Loop akademija, koja se razvila iz jedinstvenog produkcijsko-edukacijskog projekta Piano Loop festivala i akademije, raste te donosi veći broj pijanističkih pedagoga te gotovo duplo više sudionika. 

„Piano loop festival na ljetnom koncertnom ciklusu okuplja relevantna imena iz svijeta pijanizma, čineći Split prestižnom kulturnom destinacijom. Kao komplementarni aspekt festivala, Piano Loop akademija za svoju ishodišna točku ima obrazovanje, koje u domeni pijanizma i glazbe generalno predstavlja cjeloživotni proces. Zimska akademija kroz osam dana trajanja intenzivnih seminara, uz vodstvo renomiranih europskih pedagoga, uranja mlade u stimulirajući prostor inspiracije i vodstva kroz svaki aspekt koncertnog života. Programi su zamišljeni prije svega za mlade koji pred sebe postavljaju visoke zadatke u smislu sudjelovanja na zahtjevnim pijanističkim natjecanjima te im je potrebna dodatna potpora u pripremi. 

Ovim putem nastoji se premostiti jaz između rastućih potreba za internacionalno kompetitivnom razinom obrazovanja mladih studenata i vremenski ograničenih programa javnih institucija.“, navodi predsjednica Udruge Piano Projekt Vanesa Kleva Pleština, koja je u partnerstvu s Glazbenom školom Josipa Hatzea, gdje predaje klavir, krenula u organizaciju Zimske akademije. Ovom akademijom profitirat će i Splićani, koji će imati priliku pokušati tri pijanistička koncerta u Muzeju grada Splita. Prvi recital održat će renomirana pijanistica i pedagoginja Milana Chernyavska 15. siječnja u 18 i 30 sati. Njezini kritičari slažu se s Alfredom Brendelom, koji je napisao: „sreća je potpuna kada slušaš Milanu Chernyavsku“. 

U izvedbi djela W. A. Mozarta, L. van Beethovena i R. Schumanna, pijanistica će pokazati tehničko i muzikalno umijeće kojim je zaslužila brojne nagrade i priznanja. Vikend donosi dva jutarnja koncerta, koje je organizatorica Vanesa Kleva Pleština zamislila kao zimsko pijanističko jutro nadahnuta tradicijom održavanja matineja u kulturnim centrima Europe. 

Mlada perspektivna pijanistica Mia Pečnik recital će održati 18. siječnja u 12 i 30 sati, a u isto vrijeme sutradan nastupa Ruben Dalibaltayan. „Akademija je pratila razvojni put mnogih mladih pijanista“, ističe Vanesa Kleva Pleština, „pa tako već sedam godina pratimo razvoj Mie Pečnik, definitivno jedne od najsjajnijih, s nezapamćenim uspjesima na međunarodnoj pijanističkoj sceni. 

Upravo nju, nedavno ovjenčanu i nagradom Zagrebačke filharmonije za Mladog glazbenika godine, odlučili smo predstaviti na ciklusu koncerata Piano Loop akademije.“ Splitskoj publici Mia Pečnik predstavit će se izvedbom djela C. Debussyja, C. Franka, F. Liszta i F. Chopina, dok su na programu recitala Rubena Dalibaltayana djela R. Schumann, B. Berse, F. Liszta i R. Wagnera. Još od prošle godine prof. Dalibajtayan u Glazbenoj školi Josipa Hatzea održava intenzivne module za najperspektivnije učenike. 

Uspješna pijanistička karijera ovog armenskog pijanista isprepliće se s vrhunskim pedagoškim rezultatima koje ostvaruje sa studentima na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, od kojih svakako treba istaknuti Aljošu Jurinića i Ivana Krpana, laureate najprestižnijih svjetskih pijanističkih natjecanja koji zavidnom brzinom grade solističke karijere, a na svom obrazovnom putu također su bili sudionici Piano Loop akademije. 

Učenici Hatzea tako će u sklopu Zimske akademije pohađati 2. modul kod prof. Dalibaltayana, dok 3. prethodi ovogodišnjim važnim natjecanjima, poput onog u Varaždinu i Dalekih akorada u organizaciji Glazbene škole Josipa Hatzea u Splitu. Bez sumnje možemo tvrditi da će ovakva podrška uroditi zavidnim rezultatima i predstaviti splitske učenike kao izvanredne mlade glazbenike. 


(Karmen Širović)

14. 1. 2020.
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble