Urban Cult
Izložbe
marketing

"Brojeći Mjesečeve kratere" - izložba grčke umjetnice Kyriaki Goni u Filodrammatici

Riječka udruga Drugo more, koja je u prosincu proslavila dvadesetu obljetnicu postojanja, najavljuje godinu bogatu sadržajima iz područja suvremene umjetnosti i programima koji obrađuju ključne teme za razumijevanje vremena u kojemu živimo. 
Kao zagrijavanje za brojne događaje u okviru projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture i programskog pravca Dopolavoro, čiji je nositelj, Drugo more novu sezonu započinje gostovanjem grčke umjetnice Kyriaki Goni i njezinom samostalnom izložbom Brojeći Mjesečeve kratere u Galeriji Filodrammatica.    

Umjetnica će izložbu predstaviti u velikoj dvorani Filodrammatice (Korzo 28/1) u četvrtak 16. siječnja u 19 sati, nakon čega će se izložba u 20 sati i službeno otvoriti.    

Uz pomoć umjetnih neuronskih mreža, koje su nastale po uzoru na ljudski mozak, strojevi danas samostalno uče i djeluju, nadilazeći čovjekove sposobnosti pamćenja i procesuiranja informacija. Propitujući na koje se načine razlikuju ljudska i strojna inteligencija, učenje i promatranje svijeta, izložba predstavlja zamišljeni susret devetnaestostoljetnog astronoma i najsuvremenije umjetne inteligencije. 

Astronom Johann Friedrich Julius Schmidt (1825–1884), koji je posvetio život proučavanju Mjeseca svojim teleskopom i iscrtao najprecizniju lunarnu kartu svojeg doba, u priči ove izložbe susreće DeepMoon, konvolucionarnu neuronsku mrežu (CNN) koja je 2018. godine razvijena sa zadatkom prepoznavanja Mjesečevih kratera.    

Njihov je dijalog predstavljen kao dvokanalni video, prikazujući odnos čovjeka i stroja, njihove nade i strahove, mogućnosti i ograničenja, dostignuća i pogreške, te različite načine učenja i znanja, karakteristične za obje strane. Dijelovi tog razgovora dobivaju oblik u izloženim crtežima, predmetima i arhivskom materijalu, koji rasvjetljavaju stvarne činjenice u pozadini ovog fikcionalnog susreta.     

Kyriaki Goni se u radu bavi stvaranjem složenih multimedijalnih instalacija na temu odnosa tehnologije i društva. Živi i radi u Ateni, gdje dijeli atelje s čestim riječkim gostom, britanskim umjetnikom i publicistom Jamesom Bridleom. Kombinirajući fikciju i metode znanstvenih istraživanja, proučava teme kao što su ljudska, ne-ljudska i strojna interakcija. Izlagala je u galerijama i novomedijskim festivalima diljem svijeta, a radom Networks of Trust predstavit će se na grupnoj izložbi The Eternal Network u sklopu ovogodišnjeg berlinskog festivala medijske umjetnosti i digitalne kulture transmediale, jednog od najznačajnijih festivala te vrste u svijetu.    

Izložba Brojeći Mjesečeve kratere bit će otvorena do 31. siječnja, radnim danima od 17 do 20 sati. Ulaz je slobodan. Više doznajte na internetskoj stranici Drugog mora.

(Dubravko Matanić)
13. 1. 2020.
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble