Urban Cult
Kazalište
marketing

Novogodišnji koncert u ''Zajcu''

„Uvertire za Rijeku 2020“ naziv je ovosezonskih novogodišnjih koncerata, krune prosinačkog blagdanskog programa u riječkom HNK Ivana pl. Zajca, koji su na programu 27., 28.,29. i 30. prosinca 2019. s početkom u 20.00 sati. Izvedbom orkestra riječke Opere ravnat će, Riječanima već dobro poznati, maestro TaeJung Lee.
„Vjerujem da će svaki od koncerata „Uvertire za Rijeku 2020”, uljepšati zadnje dane ove godine i proslaviti dolazak 2020. u kojoj Rijeka postaje Europska prijestolnica kulture. Kako bismo se dostojno pridružili slavlju, izvest ćemo različite uvertire prekrasnih i dramatičnih opera i opereta nekih od najpoznatijih skladatelja“, najavljuje dirigent. Koncert će otvoriti veličanstvene fanfare iz preludija Te Deuma Marca Antoinea Charpentiea. 

U nastavku programa slijede uvertire  Mozartovu „Figarovu piru”, Rossinijevoj  „Kradljivoj svraki“,  Offenbachovom „Orfeju u podzemlju”,  Verdijevoj „Moći sudbine”, Glinkinim „Ruslanu i Ljudmili”, Wagnerovom „Tannhäuseru“. Potom slijedi blještavilo bečkog dvora - uvertira opereti „Šišmiš” kralja valcera, Straussa mlađega. U finalu koncertne večeri je uvertira opereti „Laka konjica” Franza von Suppéa, skladatelja s kojim započinje razdoblje zlatne bečke operete, koja se još od  njegovih početaka tradicionalno izvodi na svakom Bečkom novogodišnjem koncertu. Nakon popularnih i prepoznatljivih uvertira, često korištenih i u popularnoj kulturi, slijedi neizostavna profinjena, vrlo elegantna bečka glazba. Jer kakav bi to Novogodišnji koncert bio bez, primjerice, valcera „Na lijepom plavom Dunavu“.

U pravom blagdanskom ozračju, u pauzi koncerata, publika će nazdraviti čašom Zlatne vrbničke žlahtine što ju poklanja PZ Vrbnik, partner Novogodišnjih koncerata, a prostor će cvjetnim aranžmanima ukrasiti i oplemeniti Vrtni centar Iris MBM.   Uz večernje novogodišnje koncerte, na programu je i Dječji novogodišnji koncert za cijelu obitelj, na Silvestrovo, 31. prosinca u 12.00 sati, a koji je, osim terminom izvedbe, i svojim programom te trajanjem prilagođen djeci za koju su ulaznice gratis.   

Osim glazbenog doživljaja u posebnom blagdanskom ozračju, riječki Novogodišnji koncerti postatao je i društvenim događajem koji se ne propušta. Danas tradicionalni, Novogodišnji koncert  prvi put se našao na repertoaru 30. prosinca 1982. Ubrzo je koncert postao jedan od najpopularnijih i najposjećenijih kazališnih programa, a iako se zbog sve većeg zanimanja publike i broj izvedbi godinama povećavao, uvijek se tražila ulaznica više. Tako su i ulaznice za ovogodišnje koncerte rasprodane gotovo odmah po puštanju u prodaju, a još nekoliko ulaznica može se pronaći za podnevni silvestrovski Dječji novogodišnji koncert.

Podsjetimo na kraju kako je slavni maestro Zubin Mehta o dirigentu ovogosezonskih riječkih koncerata, ne skrivajući oduševljenje, rekao: „TaeJung Lee talentiran je i izvrstan dirigent neizmjernih individualnih vještina i izvanredne muzikalnosti!” Ovaj je korejski dirigent s bečkom adresom jednako uspješan na opernom i simfonijskom polju, ima reputaciju inspirativnog i talentiranog mladog glazbenika. S Operom HNK Ivana pl. Zajca surađivao je na koncertima „Espen, Strauss, Mendelssohn” uz solista na rogu Boštjana Lipovšeka, „Copland, Castelnuovo-Tedesco, Dvořak” uz gitarističkog virtuoza Petrita Çekua, a ravnao je i operom „La Bohème”.


(Milena Jerneić)
24. 12. 2019. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble