Urban Cult
Glazba
marketing

Izložba i [d]razgovor ''DIZAJN+IZLOŽBE: SEDAM PRIMJERA INOVACIJA''

U ponedjeljak 16. prosinca u 19 sati u HDD galeriji otvara se izložba DIZAJN+IZLOŽBE: SEDAM PRIMJERA INOVACIJA“, koja tematizira specifično područje dizajna izložbenih i muzejskih postava u Hrvatskoj u proteklom desetljeću. Uz samo otvorenje održat će se i javni [d]RAZGOVOR na istu temu s kustoskim timom izložbe, njihovim mentoricama i dizajnerima. Kustosi izložbe su Martina Bobinac, Tena Starčević, Ivana Šešlek i Dario Vuger.
Izložba nema pretenziju predstaviti objektivan pregled ili panoramu dizajna izložbenih postava u Hrvatskoj, već se koncentrira na različite načine promišljanja uloge dizajna u kontekstu muzejskih i galerijskih izložbi. Raditi izložbu o izložbenim postavima samo je po sebi izazovan zadatak zbog same činjenice da je takva dizajnerska ostvarenja iznimno teško rekontekstualizirati, odnosno preraditi za izložbeno predstavljanje, ali upravo tog zadatka prihvatili su se mladi povjesničari umjetnosti Martina Bobinac, Tena Starčević, Ivana Šešlek i Dario Vuger, uz vodstvo dr.sc. Jasne Galjer s Odsjeka za povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Lade Dražin Trbuljak iz Muzejskog dokumentacijskog centra. Umjesto fotografske ili videodokumentacije, kustoski tim odlučio je prezentirati sedam odabranih primjera dizajna izložbenih postava upustivši se u dijalog s njihovim autorima s namjerom da iznađu zajednička rješenja.

Sanja Bachrach & Mario Krištofić, Studio Bilić_Mueller, Damir Gamulin & Antun Sevšek, Vanja Ilić & Branka Donassy, Oaza, Nika Pavlinek & Damir Prizmić te Marko Rašić & Vedrana Vrabec tako su za ovu priliku osmislili načine da se logika pojedinih dizajnerskih rješenja, ili nekih njihovih važnih elemenata, predstavi u formi mini-instalacija, intervencija u prostoru ili pak interaktivne igre s dokumentacijom o pojedinim izložbama. Među predstavljenim projektima su postavi ili elementi postava izložbi Herman Bollé – graditelj hrvatske metropole (Muzej za umjetnost i obrt, 2015.), NO arhiv: 10 razloga za otvoreni digitalni arhiv konceptualne i neoavangardne umjetnosti (Muzej suvremene umjetnosti, 2012.), Memorijalni centar Lipa pamti (stalni postav, 2015.), Otvoreni atelier Donassy (2012.),  Muzej Apoksiomena (stalni postav, 2016.), Croatian Contemporary Design „In a Nutshell“ (modularni postav putujuće izložbe, 2010.), My favorite CD shop (Galerija Forum, 2012.). (MG)

Iz teksta kustoskog tima izložbe (M. Bobinac, T. Starčević, I. Šešlek i D. Vuger):
Stvaranje izložbe složen je proces u kojem redovito sudjeluju akteri različitih profesija. Premda u tom procesu za svakoga od njih postoje unaprijed određeni zadaci, tajna uspješnih izložbi počiva na interdisciplinarnoj suradnji i dijalogu svih uključenih. U središte interesa ove izložbe smjestili smo dizajnere koji svojim inovativnim rješenjima pomažu učiniti izložbe i njihove narative komunikativnijima i pristupačnijima te tako pospješuju i upotpunjavaju doživljaj same izložbe. Kako bismo pobliže objasnili ulogu dizajnera u procesu nastanka izložbe, odlučili smo zaobići strogo definiranje pojma dizajn izložbi te se usredotočiti na konkretne primjere nastale u posljednjih deset godina koji su privukli našu pažnju. Jedno od polazišta za ovu izložbu bili su intervjui objavljeni u broju 48 časopisa Informatica Museologica Muzejskog dokumentacijskog centra, u kojima je deset hrvatskih dizajnera i dizajnerskih timova svoja iskustva u području dizajna izložbi i stalnih muzejskih postava podijelilo s Ladom Dražin – Trbuljak, koja nam je u suradnji s dr.sc Jasnom Galjer uputila poziv za zajedničko osmišljavanje izložbe na tu temu. Budući da nerijetko tijekom studija studentima povijesti umjetnosti nedostaje praktičnog iskustva, sudjelovanje na ovakvom projektu je bila izvrsna prilika za stjecanje znanja i vještina na području kustoskih praksi.


Hrvatsko dizajnersko društvo
Boškovićeva 18, Zagreb
radno vrijeme: pon – pet 10 – 20h
www.dizajn.hr

(Urban Cult)
13. 12. 2019. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble