Urban Cult
Izložbe
marketing

''#VR_inc-001 (virtualna materija)'' u Splitu

Projekt virtualne stvarnosti ''#VR_inc-001 (virtualna materija)'' nakon Dubrovnika gostuje i u Splitu.  Izložbeni postav digitalne umjetnosti u virtualnoj zbilji će, u organizaciji Hrvatske udruge likovnih umjetnika, biti predstavljen u Splitu na otvarenju izložbe u Jugoistočnoj kuli Dioklecijanove palače u petak  06.12.2019.  u 19:00  sati,  a moći će se razgledati  do 13.12. 2019.
Izložbeni postav izgrađen je raznorodnim multimedijskim VR (“virtual reality”) umjetničkim djelima i suradnjama, nastalima uslijed razvoja diskursa o recentnoj umjetničkoj produkciji, originalnosti, cenzuri, autorstvu, te produkcijskim uvjetima umjetničkog stvaralaštva u području virtualne zbilje. 

Eksperimentirajući s najrecentnijom umjetničkom produkcijom u vidu open-ended suradničke #VR_inc rezidencije za digitalne umjetnike, znanstvenike i stručnjake, koja je u periodu 2017.-19. godine nastajala u umjetničkom vodstvu umjetnica Tee Stražičić i Marte Stražičić i naposljetku, produkcijskom vodstvu umjetničke organizacije “Format C”, a u partnerstvu s organizacijom “Jadranska Animacija”, te tvrtkom “DVASADVA”.   

Djela predstavljena izložbom nastala su tehnikama 3D modeliranja, fotogrametrije i digitalizacije, digitalnog kiparstva, slikarstva, animacije, pa i internetskog performansa i sound art-a. Kustoski koncept skupne izložbe projekta “VR inkubator” oslanja se na značajke umjetnosti virtualne zbilje kao specifične i iznimno slojevite likovno-performativne umjetničke prakse, kojoj se, kulturološki i ekonomski - “profitnost” i “autorstvo” kontinuirano nameću kao relevantne ishodišne točke i ciljevi. 

Realizacijom niza zajedničkih djela na granici s vizualizacijskom terapijom i LARP (“Live Action Role Playing” - eksperimentalne metode suradničkog multimedijskog stvaralaštva) - VR_inc propitkivao je te i takove komercijalne postulate i pokušao uvidjeti te definirati značajke koje su VR umjetnosti uistinu intrinzične, a koje tu novu paradigmu umjetničkog simulacijskog stvaralaštva mogu postaviti na hrvatsku i svjetsku scenu kao umjetnički izričaj koji je human, diskurzivan, kritičan i avangardan, i koji svojim likovnim, etičkim i konceptualnim vrijednostima ima potencijal nadići tehnofetišističke profitne perspektive i populističke parole.  

#VR_inc zanima što umjetnost virtualne zbilje uistinu jest, kakve sve oblike umjetničkog, znanstvenog i kulturnog stvaralaštva jedno kompleksno VR djelo zahtijeva i/ili dopušta, koje su granice tolerancije kada skupno stvaralaštvo dođe do pitanja autorstva i vlasništva, koji su ekonomski preduvjeti za percepciju i recepciju VR umjetnosti, te može li VR umjetnost uopće biti područjem autonomije ili je osuđena biti primijenjenim alatom i najsuvremenijim medijem uslužnih djelatnosti u kulturnim industrijama.  

Izložba “#VR_inc-001 (virtualna materija)” naposljetku je postavljena u virtualan, fotogrametrijskim postupkom digitaliziran prostor Dioklecijanovih podruma (izvorno predviđenih za izlaganje postava) te će biti postavljena u javni mrežni prostor, kao repozitorij slobodne 3D i VR umjetnosti, a s ciljem prikazivanja i poticanja fragmenata, tijekova i mogućih tokova recentnog transnacionalnog i interdisciplinarnog multimedijskog zajedničkog kulturnog stvaralaštva. 

Djela prikazana izložbom miješanog su autorstva, poetika, perspektiva, i očekivanja, i kao takva nadamo se da će uspješno potaknuti hrvatski diskurs o digitalnoj umjetnosti koja se ima priliku uvelike osloniti na humanističke prakse, digitalizaciju kao aktivizam, uz visok stupanj likovnosti i produkcijske etike, te simulaciju i interakciju kao alat pozitivnih društvenih promjena.


(Dina Karadžić)

4. 12. 2019. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble