Urban Cult
Izložbe
marketing

Izložba Oliver Kossack: " Visceral kooks"

Otvorenje izložbe Olivera Kossacka: „Visceral kooks“ u MSU galeriji održati će se sljedećeg četvrtka, 5. prosinca 2019. u 19.30 sati.
Izložba Olivera Kossacka Visceral Kooks, lajpciškog slikara srednje generacije (1967.) projekt je posebno naslikan za Muzej suvremene umjetnosti. Riječ je o ciklusu slika koji istodobno propitkuje nekoliko tema te, kako ističe umjetnik, „pretpostavljenih unutarnjih istina, unutarnjih stanja i instinktivnih reakcija“. Naziv izložbe (u prijevodu na hrvatski „Visceralni klipani“) ne otkriva kako je riječ o neobičnom postupku uspoređivanja slikarstva s radom limbičkog sustava koji je zadužen za svrhovito usmjeravanje nagona, regulaciju viših oblika emocionalnoga ponašanja, afekata, motivacije, te autonomnih i endokrinih funkcija.    

Oliver Kossack, lavirajući između predmetnog i apstraktnog pristupa slikarstvu uz spretno kombiniranje slike, slova i teksta, duhovito i afektivno obrađuje suvremene politički aktere, političku korektnost, seksualnost, popularnu kulturu ili tržišne mehanizme suvremene umjetnosti. Pritom je slikar neprestano autoironijski zapitan nad povijesnom i aktualnom svrhom slikarstva u današnjem društvu. Njegova pozicija nije ni cinična ni pobjednička nego oscilira između radosti i rezigniranosti slikanjem, između virtuoznosti i „lošeg“ slikarstva, između emancipacije od stega métiera i podređenosti istom. Sam umjetnik ističe da zahvaljujući procesuiranju mnoštva prikaza i vizualnih podataka kojem su ljudsko oko i um svakodnevno izloženi, izložba Visceral Kooks kritički zamišlja različite uvjete i stanja vezana uz često citiranu, ideološki obojenu izreku „tko jači, taj kači

„Zaista, barem u nekoj mjeri, u trenutku napetosti između napada i bijega, u odluci između borbe ili bijega istodobno je moguć potencijal za stvaranje ili razaranje dodatnih vizualnih prikaza. Tema je iscrpljena te oslobađa prostor za novi kritički materijal“. Naposljetku, u skladu s ekscentričnošću radova na izložbi odnosno izjednačavanja slikara s onim što slikar čini, naslov Visceral Kooks promatramo kao anagram kojim se otkriva ime Oliver Kossack.   

Oliver Kossack rođen je 1967. u Tel Avivu a odrastao je između Tel Aviva, Canberre i Jakarte. Nakon završenog Studija modernih jezika u Škotskoj, upisuje slikarstvo pri Akademiji likovnih umjetnosti u Leipzigu gdje i danas živi, radi i predaje.  Slike mu se nalaze u nekoliko važnih međunarodnih i njemačkih kolekcija a on neprestano izlaže kako u lajpciškim tako i u međunarodnim galerijama i muzejima.        

Izložba će biti otvorena do 29.12.2019.

(Urban Cult)
29. 11. 2019. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble