Urban Cult
Film
marketing

LUX finalist u Art-kinu: Bog postoji, njeno ime je Petrunija

Europski se film i ove godine u Art-kinu slavi uz LUX nagradu. Riječ je o filmskoj nagradi Europskog parlamenta, namijenjenoj filmovima koji zadiru u srž europske političke debate, a cilj je promocija i distribucija vrijednog i aktualnog europskog filma.
Tako s ostatkom Europe, publika Art-kina 6. studenog u 20 sati gleda finalista nagrade Bog postoji, njeno ime je Petrunija. Program Lux Film Days, u sklopu kojeg se održavaju simultane projekcije finalista LUX nagrade, održava se u organizaciji Potprograma MEDIA i Europskog parlamenta. Ulaz na program je slobodan!    

U makedonskoj crnoj komediji ovjenčanom nagradom ekumenskog žirija na Berlinaleu redateljica Teona Strugar Mitevska donosi satiru temeljenu na istinitoj priči o ženi koja ulazi u okršaj sa zastarjelim patrijarhalnim tradicijama. Film je nastao u makedonsko-belgijsko-slovensko-hrvatsko-francuskoj koprodukciji.   

Radnja prati tridesetdvogodišnju Petruniju, nezaposlenu ženu koja živi s roditeljima u Štipu u Sjevernoj Makedoniji. Vraćajući se jednog dana s neuspješnog razgovora za posao, nađe se usred vjerskog običaja u kojem se mladići iz cijele zemlje natječu tko će prvi ugrabiti križ koji je u rijeku bacio svećenik. Nagrada pobjedniku je godina prosperiteta i sreće. Petrunija se bez razmišljanja baca u vodu i prva ugrabi križ! Njezina neosporna pobjeda na natjecanju, međutim, izazove pometnju u lokalnoj zajednici jer se natjecati smiju samo muškarci: kako će društvo riješiti taj sukob?   

Nagradu LUX od 2007. godine dodjeljuje Europski parlament za postignuća u kinematografiji. Nagrada usmjerava pažnju na javnu raspravu o Europskoj uniji i njezinim politikama te daje potporu širenju europskih (ko)produkcija. Dani LUX filma organiziraju se tijekom jeseni u više od 40 gradova u Europskoj uniji i opipljiv su izraz angažmana Europskog parlamenta u području filma i kulture.   

Nakon simultane projekcije filma Bog postoji, njeno ime je Petrunija u Art-kinu i ostalim kinima diljem Europe, slijedi live stream razgovor s redateljicom, prikazan na velikom platnu kina, u kojem publika može postavljati pitanja putem Twittera.   

Ulaz na program je slobodan, a ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), telefona (051/323-261) i na blagajni Art-kina svakoga dana od 16:00 do 20:30 sati.   

Više potražiti na https://www.art-kino.org


(Marta Ban)

6. 11. 2019. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble