Urban Cult
Književnost
marketing

Predstavljena zbirka pjesama ‘’Crta na dlanu’’ Vande Babić

Zanimljiva i nadahnjujuća zbirka pjesama “Crta na dlanu” predstavljena je u zagrebačkom muzeju Mimara. Prof. dr. sc. Vande Babić profesorica je na Odjelu za kroatistiku Sveučilišta u Zadru, a podrijetlom je iz Boke kotorske. Svoje odabrane pjesme, koje su nastale u razdoblju od 1992. do 2019., okrunila je zbirkom koja pobuđuje emocije i potiče na razmišljanje. Akademski slikari Jagoda i Dimitrije Popović obogatili su zbirku slikama koje su nastale njihovim doživljajem pojedinih pjesama što je rezultiralo unikatnim spojem vizualnog i poetskog.
“Poezija Vande Babić ima tu kvalitetu iskazivanja neizrecivog i o njoj zbog toga i nije lako pisati. Sve to neizrecivo stare su teme naših patnji, razgovora i poezije. Čitajući pjesme Vande Babić osjećam smirenje, onaj dobar mir kada se verbalno izrazi to što se ima potrebu reći, a gotovo je nemoguće. To je najveća vrijednost ove zbirke. Ona progovara istine i čitatelja, a ne samo autora.” – zaključila je prof. dr. Rafaela Božić.   

Zbirka pjesama predstavljena je u okviru projekta Putevima bokeljskih Hrvata, koji već drugu godinu zaredom povezuje Hrvatsku i Crnu Goru te istovremeno široj hrvatskoj javnosti približava bogato kulturno i povijesno naslijeđe Hrvata Boke kotorske.   

“Riječ je o prije svega intimističkoj poeziji s kojom se čitatelj može poistovjetiti, gdje se raspoloženje mijenja iz pjesme u pjesmu do promišljanja i čežnje za onim višim, duhovnim ciljevima te na kraju pjesnički ciklus zatvara prostorna, zavičajna poezija, poezija sjećanja pa bismo preplitanjem sve četiri cjeline mogli reći da se radi o poeziji koja promišlja, promatra, ispituje i pjeva ljubav u svim njezinim nijansama koju smo kao ljudi upoznali. S druge strane u zbirci su se našli umjetnici koji zrcale mene kao osobnost, Boka koja je moj izvor i Crna Gora čijoj dijaspori pripadam.” – zaključuje prof. dr. sc. Vanda Babić.   

Zbirku pjesma predstavili su dr.sc. Milan Bošnjak te akademici Pavle Goranović i Dimitrije Popović. Među uzvanicima u Muzeju Mimara na predstavljanju zbirke bili su veleposlanik Crne Gore u RH Boro Vučinić, posebni izaslanik Predsjednika Crne Gore Boris Bastijančić, državna tajnica u MZO Sanja Putica, generalna konzulica RH u Crnoj Gori Jasminka Lončarević, zastupnik u parlamentu Crne Gore Adrijan Vuksanović i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća CG Zvonimir Deković. S velikim zanimanjem događaj su pratili i Jagoda Popović, Miro i Mladena Gavran, Renata Gubić i mnogi drugi. 

Foto: Filip Popović

(Iva Turalija)
31. 10. 2019. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble