Urban Cult
Književnost
marketing

Aminatta Forna u Zagrebu

Književni klub Booksa od 7. do 9. studenog u Hrvatsku dovodi nagrađivanu književnicu, članicu žirija prestižnih književnih nagrada, sveučilišnu profesoricu i aktivisticu Aminattu Fornu.
Njezin roman The Hired Man smješten u hrvatsku provinciju nakon rata bio je nominiran za nagradu IMPAC 2014, te su ga The Boston Globe, The San Francisco Chronicle, The Independent, The Evening Standard, The Australian i NZ Listener stavili na listu najboljih romana u 2013. Roman je bio i izbor kritičara za 2013. knjižarskog lanca Barnes & Noble. Zanimljivo je da roman nije objavljen u Hrvatskoj.  

Aminatta Forna rođena je u Škotskoj a odrasla u Sierra Leoneu i Velikoj Britaniji. Dio života provela je u Iranu, Thailandu i Zambiji. Autorica je nagrađivanih romana koji su prevedeni na dvadesetak jezika, a eseje je objavljivala u časopisima i novinama Freeman’sGrantaThe GuardianLitHubThe NationThe New York Review of BooksThe Observer i Vogue

Pisala je priče za BBC radio te radila TV doumentarce među kojima su “The Lost Libraries of Timbuktu” (BBC Television, 2009) i “Girl Rising” (CNN, 2013). Njezin novi roman Sreća trenutno je u užem izboru za Ondaatje Prize i Jhalak Prize, a nominiran je i za Europsku književnu nagradu za fikciju. Forna je bila članica žirija za književne nagrade Samuel Johnson Prize, the Bailey Prize for Women’s Fiction, the Sunday Times EFG Short Story Award, the Caine Prize i the International Man Booker Prize. Osnovala je 2003. Rogbonko Project za izgradnju škole u selu u Sierra Leoneu. Organizacija vodi i nekoliko projekata u području obrazovanja  odraslih, sanitarnih potreba i mentalnog zdravlja. Aminatta Forna gostovat će u klubu Booksa te održati predavanja na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i Rijeci. 

Gostovanje se odvija u sklopu projekta Korak dalje – prema uključivoj kulturi koji se provodi u razdoblju 1.11.2018. – 30.4.2020. i sufinancira ga Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 799.440,67 HRK, a iznos EU potpore je 679.524,57 HRK. Sadržaj priopćenja isključiva je odgovornost Udruge za promicanje kultura Kulturtreger.

(Ana Profeta)
17. 10. 2019. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble