Urban Cult
Film
marketing

Hrvatska kao 'Zemlja u fokusu' 62. DOK Leipziga

Jedan od najstarijih i najcjenjenijih festivala dokumentarnog filma, DOK Leipzig, ove godine za svoj program 'Zemlja u fokusu' odabrao je Hrvatsku i to, kako u najavnom tekstu festivala stoji, pod sloganom 'Procvat dokumentarističke scene u zemlji punoj kontradikcija'. 
 Najnovije izdanje DOK Leipziga održava se od 28. listopada do 3. studenoga, a selektorica Borjana Gaković odabrala je 11 filmova koji će u posebnom programu predstaviti neke od najinteresantnijih radova recentne hrvatske dokumentaristike. 

Tako će se u sklopu spomenutog fokusa na Hrvatsku prikazati: Josipa, volim te u režiji Jadranke Cicvarić Šiftar i Senada Zemunovića, Iza lica zrcala Katarine Zrinke Matijević, Parada Arijane Lekić-Fridrih, After Party Viktora Zahtile, Oni samo dolaze i odlaze u režiji Borisa Poljaka, Mezostajun Ivana Ramljaka, White Trash Sunčice Ane Veldić, Zarobljeni u stroju Leona Rizmaula, Goli Tihe K. Gudac, Kamo idemo Lidije Špegar i Buffet Željezara Gorana Devića

'Riječ je o filmovima koji se do sada nisu prikazali niti u jednom od programa DOK Leipziga. Svi odabrani naslovi nastali su u zadnjih pet godina - dakle radi se o novijim hrvatskim dokumentarnim filmovima, ali i o mom prilično subjektivnom izboru kao kustosice. Cilj mi je prije svega bio u programu oslikati svestranost i diverzitet recentne hrvatske dokumentaristike, što se odnosi i na estetiku ali i na raznolikost produkcijskih uvjeta. Stoga program s jedne strane uključuje i 'reprezentativnije' filmove, u smislu većih ili značajnijih dokumentarnih produkcija, a s druge strane baš konkretno netipične i iznimne radove, koji su iz estetskih, tematskih ili društveno-političkih razloga interesantni. 

Program obuhvaća samo četiri programske šine i uključuje ukupno 11 filmova, što znači da sam samim time bila prilično limitirana. Ipak se nadam da mi je uspjelo ovogodišnjim programom ponuditi uvid u raznolikost dokumentarne filmske scene u Hrvatskoj u zadnjih pet godina bez obzira na odluku da u izbor ne uvrstim niti jedan dugometražni film, čisto zato kako bih mogla prikazati čim više naslova. Hrvatski autori zastupljeni su i u Focus Talku, na koji su pozvani neki od poznatijih predstavnika hrvatske dokumentaristike poput Nenada Puhovskog, Gorana Devića, Olivera Sertića, Katarine Zrinke Matijević ali i apsolventica ADU-a Lidija Špegar. Dakle i ovdje je raznolikost odigrala bitnu ulogu', ističe selektorica programa Borjana Gaković.  

Sve ostale detalje vezane uz 'Zemlju u fokusu' možete pronaći na ovoj poveznici

Cjeloviti program ovogodišnjeg DOK Leipziga bit će poznat 10. listopada, a sve ostale detalje vezane uz festival možete pronaći na njegovim službenim stranicama

(Urban Cult)
7. 10. 2019. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble