Urban Cult
Film
marketing

Uskoro kreće treće izdanje Unseen Festivala u Cavtatu

Festival Unseen je došao i do svog trećeg izdanja.  Od 2. do 6. listopada ove godine na različitim lokacijama u Cavtatu, a od 12. – 16.10. u Dubrovniku odvijat će se program novog izdanja Unseena. 
Kao i ranijih godina, središnje mjesto u programu zauzima selekcija filmova mladih autora pristiglih po javnom pozivu objavljenom proljetos koji će biti prikazani na tri različite (ne)kino lokacije u Cavtatu. Nastavlja se i praksa programske suradnje s drugim festivalima u Hrvatskoj i regiji što ove godine na Unseen dovodi zagrebački Subversive Film Festival i selekciju filmova iz njihovog ovogodišnjeg programa koju je odabrala kustosica Dina Pokrajac, te selekciju Vizualno antropološkog centra (VAC) koji organizira Školu vizualne antropologije te beogradskog festivala Vizantrop. 

Ugostit ćemo kurdskog umjetnika Serweta Cihangiroglu i bosansku umjetnicu s engleskom adresom Arminu Pilav koji će zajedno kroz hibridnu formu performansa, šetnje i izložbe predstaviti svoj rad. Program počinje u srijedu 2.10. s tribinom na temu korištenja javnog prostora i prikazivanjem selekcije filmova berlinskih aktivista s Mov(i)e Activism festivala koji održava programe u različitim europskim gradovima.

U četvrtak kreće prikazivanje filmova selekcije žirija Unseena koji čine redateljica Katerina Duda, producentica Tna Gojić i scenarist i redatelj AZ Stolica, i izbora sa Subversive Film Festivala, dok će se u petak predstaviti Vizantrop i VAC. Subota se nastavlja s projekcijama selekcije žirija, dok se kasnije može posvjedočiti performansu „Šetnja“ i uživati u glazbenoj večeri iznenađenja. U petak i subotu planirana je i radionica za djecu i odrasle: Mapiranje Cavtata s kustosicama Helenom Puharom i Lucijom Vuković.  

Cijeli program pogledajte na web stranici. Unseen se u tih nekoliko dana listopada trudi od Cavtata učiniti mjesto okupljanja mladih autora iz Jugoistočne Europe koji će onda kroz neformalno druženje i upoznavanje moći razgovarati o novim idejama i budućim filmskim projektima. U filmskom svijetu u kojem festivali niču svakodnevnog bez nekog konkretnog plana održivosti, opstanka i smisla za sredinu u kojoj se održavaju, Unseen ne želi biti jedan od festivala, nego jedna od stepenica na putu uspostavljanja ponovnog filmskog života u ovom kraju. Stvaranje uvjeta za revitalizaciju redovnog filmskog prikazivanja, a onda i moguće formiranja filmske zajednice i filmskog obrazovanja budućih generacija filmskih radnika misija je Unseena. 

Uz to što Unseen nastoji ponovno pokrenuti filmski život u Općini Konavle, taj mali festival u maloj sredini se nije libio otvarati i nešto veće teme kako selekcijom filmova u svom programu i razgovorima, tako i raspravama koje su bile dio festivalskog programa. Festival je, uostalom, i pokrenut s ciljem revitalizacije određenih lokacije u urbanitetu Cavtata i davanja drugačije namijene od postojeće koja je ovdje gotovo uvijek turistička. 

U skladu s tim, tema javnog prostora, a onda i prostora općenito (njegovih geografskih, političkih i kulturnih slojeva)  je nit vodilja koju Unseen ne gubi ni treću godinu zaredom. Kroz diskurzivni program razgovarat će se o aktualnim projektima u ovoj sredini koji potencijalno narušavaju kvalitetu života građana i mogućnost korištenja zajedničkih resursa i javnog prostora. 

Za kraj možemo reći da je Unseen jedan neambiciozan festival s visokim ambicijama: i dalje okupljati mlade filmske autore u Cavtatu i poticati njihov rada, filmskim jezikom kritički i angažirano govoriti o problemima razvoja i utjecaja različitih „razvojnih projekata“ na svakodnevnicu, te u konačnici festival i kino-prikazivanje proširiti na cijelu godinu, a ne samo par dana odvijanja festivala.

(Sara Morić)
18. 9. 2019. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble