Urban Cult
Izložbe
marketing

Putujuća informativna Lungomare Art izložba u Tower Centru Rijeka

U mjestima duž obale i u Rijeci svjetski i hrvatski poznati i priznati umjetnici tijekom 2020. godine izradit će različite trajne umjetničke skulpture, u sklopu programa Lungomare Art, projekta Europske prijestolnice kulture.
Informativna izložba Lungomare Art otvorena je danas na 4. katu Tower Centra Rijeka, kako bi se posjetitelji, kojih Tower centar broji 15 do 20 tisuća dnevno, upoznali s jedanaest umjetnika i deset lokacija, na koje projekt Europske prijestolnice kulture donosi trajne umjetničke skulpture.  

Kako je na konferenciji za medije istaknula glavna voditeljica programskog pravca Lungomare Art Lungomare Iva Kelentrić, na ovaj način projekt EPK kreira novi svojevrsni kulturno-umjetničko-turistički put na Kvarneru. Skulpture i intervencije u prostoru koje se odvijaju na deset lokacija dijeljem obale i na otocima potpisuju domaći i međunarodni umjetnici koji ovoga puta ne kreiraju umjetnost za velike muzeje i velike kulturne centre, nego u malim sredinama rade svoje izuzetno vrijedne radove inspirirane životom upravo tih sredina. Njihovi radovi ovdje će trajno ostati i na specifičan način oživaljavati prostore u koje se smještaju.    

Lokacije i umjetnici programa Lungomare Art Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture   Sami umjetnički radovi u sklopu Lungomare Art programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture imaju i funkcionalnu vrijednost – neki od njih nova su odmorišta, igrališta, mjesta za razgovor i učenje. Kao polazište za njihovo istraživanje može se odabrati bilo koja lokacija. Na obali: u Brseču, Lovranskoj dragi, Voloskom, u ribarnici u Rijeci, na riječkoj plaži Grčevo, u Kostreni i u Crikvenici

Ili na otocima: u Loparu na otoku Rabu, iznad Baške na otoku Krku i u Malom Lošinju. Svaki rad u određenoj mjeri povezuje baštinu i sadašnji trenutak, a autori su renomirani umjetnici i umjetnice, dizajneri i arhitekti iz Hrvatske, Europe, Japana i Čilea: Liam Gillick (UK), Jiří Kovanda (CZ), Numen/For Use (DE/AT/HR), Harumi Yukutake (JP), Smiljan Radić (CL), Marcela Correa (CL), Sofie Thorsen (DK/AT), Davor Sanvincenti (HR), Pavel Mrkus (CZ), Igor Eškinja (HR), Ilona Németh (SK), Marián Ravasz (SK) i Nika Laginja (HR).   

Lungomare Art informativna izložba u Tower Centru Rijeka trajat će mjesec dana, do 11. listopada 2019.g.   


Foto: promo

(Lena Stojiljković)

13. 9. 2019. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble