Urban Cult
Cool tura
marketing

Književno-likovna večer uz Tomislava Šovagovića, Biljanu Sesar i klapu Štorija

Kako slikarstvom, humorom i pjesmom izliječiti svakodnevne probleme, otkrit će vam slikarica Biljana Sesar, književnik Tomislav Šovagović i klapa Štorija u Književno-likovnoj večeri „Od rijeke do mora“ u četvrtak 12. rujna u 19.30 u Nadbiskupskom kaštelu u Kaštel Sućurcu na adresi Gospojska štrada 1.
Tom prilikom biti će upriličeno otvaranje 14. samostalne izložbe nagrađivane slikarice Biljane Sesar, koja će se Kaštelanima predstaviti s radovima nastalim u razdoblju od 2005. do 2019. godine, a podijeljeni su u četiri cjeline: “Bunska idila”, “Vilini konjici”, “Apoksiomen” i “Periske” (za ciklus Periske nagrađena je prvom nagradom u Likovno-literarnom natječaju Gradske knjižnice Kaštela „Kaštelanske štorije 2019.“). 

Izložba će biti otvorena do 4. listopada. Po otvaranju izložbe uslijedit će književna večer s Tomislavom Šovagovićem, višestruko nagrađivanim književnikom, teologom, novinarom i urednikom te pranećakom velikog hrvatskog glumca Fabijana Šovagovića koji će se Kaštelanima predstaviti s bogatim humorističnim repertoarom objavljenih i nagrađenih priča u kojima na šaljiv način progovara o odrastanju u Šibeniku i životu u Slavoniji. 

Tomislav Šovagović u svojim iznimno zabavnim književnim djelima iz zaborava izvlači brojne humoristične situacije iz djetinjstva i mladenačkog doba, opisujući dalmatinsko-slavonske kombinacije na jednostavan i urnebesan način. Upravo iz tog razloga ova književna večer s pranećakom “Strikana” Fabijana Šovagovića nosi naslov „Od komarče do čvaraka“.  

U glazbenom dijelu programa nastupit že ženska klapa Štorija.   

Biljana Sesar rođena je 18.10.1955. godine u Mostaru. Školu za primijenjenu umjetnost kiparskog smjera i Pedagošku akademiju likovne umjetnosti završila je u Splitu. Paralelno s radom u nastavi vodila je Atelje-galeriju Sesar u Starom gradu u Mostaru. Ilustrirala je brojne slikovnice i knjige te je autorica eko-poruke video-animacije “Crvena nit”.  U osobnosti njenih opusa prožimaju se ciklusi transformacije tradicije eko-etike, kontakta s prirodom. Članica je društva HLU u BiH. Imala je više samostalnih i skupnih izložaba. Živi u Mostaru i Kaštel Štafiliću. Ovom prilikom u Kaštelima će predstaviti svoje radove pod naslovom „Od rijeke do mora – periske i lošćure“, za koje je nagrađena prvom nagradom na natječaju Gradske knjižnice Kaštela "Kaštelanske štorije".   

Tomislav Šovagović rođen je 16.12.1976. g. u Šibeniku. Diplomirani novinar i teolog, autor pet knjiga, a prvijenac, zbirka priča „Rudnik čvaraka“ (Mozaik knjiga, 2012.), nagrađena je nagradom „Ivan i Josip Kozarac“ za knjigu godine 2012. u Vinkovcima. Objavio je i zbirke priča „Cesta knezova bribirskih“, „Ispod skala“ i „Latifundija“ te roman „Mangan“. Dobitnik tridesetak nagrada za poeziju, prozu i novinarstvo. Živi i radi u Zagrebu. Prva Šovagovićeva zbirka kratkih priča „Rudnik čvaraka“ posveta je Slavoniji njegova djetinjstva promatranoj očima dalmatinskoga dječaka, dok su zbirke kratkih priča „Cesta knezova Bribirskih“ i „Ispod skala“ posveta Dalmaciji i rodnom Šibeniku. Zbirka priča „Latifundija“ govori o životu s Fabijanom Šovagovićem, dok se kroz roman „Mangan“ (Naklada Bošković) ponovno provlači Šibenik.   

Ulaz je slobodan.

(Renata Dobrić)
12. 9. 2019. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble