Urban Cult
Film
marketing

'Portreti: Kanonski filmovi Akire Kurosawe

Najveća hrvatska retrospektiva čuvenog japanskog redatelja Akire Kurosawe, koja će se pod nazivom 'Portreti: Kanonski filmovi Akire Kurosawe' održati u kinu Tuškanac od ponedjeljka, 09. rujna do nedjelje, 22. rujna, i u sklopu koje će biti prikazano ukupno 18 naslova japanskog "filmskog senseija" nastalih u razdoblju 1950-1990.  
Program započinje u ponedjeljak, 09. rujna u 19h projekcijom remek-djela Rašomon (1950), ostvarenja koje je originalnošću svoje narativne konstrukcije, koja i likovima i gledateljima izmiče bilo kakav konkretniji orijentir u zbivanjima, označilo svjetski proboj japanskog filma i zapadnu publiku ključno zainteresiralo za japansku kinematografiju. Uoči projekcije, uvodnu riječ o autorovu stvaralaštvu održat će filmolog, prof. dr. sc. Nikica Gilić.

Akira Kurosawa je, uz Yasujiroa Ozua, Kenjija Mizoguchija i Mikia Narusea, ključno ime japanskog klasičnog filma, autor koji je svojim filmovima suvremene tematike (gendai-geki), djelima povijesnog žanra (jidai-geki), te sjajnim ekranizacijama Shakespearea, Dostojevskog, Gorkog, utjecao na filmske autore poput S. Peckinpaha, S. Leonea, F. F. Coppole, J. Sturgesa i dr., te se upisao u povijest kao jedan od neprikosnovenih velikana svjetskoga filma. 

(Dražen Puklavec)
7. 9. 2019. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble