Urban Cult
Film
marketing

Festivalac specijal jako jako aktivnog Frooom! ljeta

U oštru domaću konkurenciju Four River Film Festivala uspio je ući film Ja sam Đuro nastao na Frooom! filmskoj radionici u zimskom periodu 2018. godine. Ja sam Đuro nastao je u zagrebačkoj osnovnoj školi Ivan Merz na naprednoj radionici koju su vodile Dalija DozetAnja Pletikosa.
Na 57. Reviji dječjeg stvaralaštva koja se ove godine održava u Sisku od 3. do 6. listopada sudjeluju tri filma Frooom filmske škole. The Igra, nastala u Zagrebu na mjastorskoj radionici stop animacije koju su osmislili i vodili Božidar Trkulja i Dorotea Radušić; duhoviti TV prilog s mističnim elementima Rooopa koji je nastao u Splitu pod mentorstvom Mateje Ilijašev, Nade Kovačević, a u kojem osim mentorski pozanti psiholog Igor Longo, sudjeluje i glumački; te igrani film Čudna Profesorica, mentori Dražen Žerjav i Anita Čeko s grupom polaznika napredne radionice osmisli su i snimili malu SF priču iz školskog života.

Frooomopolis, priča o nevoljama hrabrih građana Rijeke  prikazan je na 35. Međunarodnom festivalu Cartoon club u Riminiju zajedno s još tri filma nastala u okviru Frooom filmske škole. Ovaj kratki film u tehnici stop animacije nastao je na početnoj radionici u Rijeci 2017. godine. Prošle godine prikazan je na Anim!Arte festivalu u Brazilu, a ovog je proljeća proputovao Valenciju kao dio Mice festivala, te su ga u sklopu CHINH festivala pogledala brojna indijska djeca. 

Voditelji koji su djeci pomogli ispričati ovu riječku priču su: glumica Sanja Milardović, glumac, dramaturg i redatelj Veno Mušinović i psihologinja za djecu Ivana BandićCartoon Club festival ugosito je i ove Frooom! filmove: već spomenuti The Igra, zatim Život leptira, početnička stop animacija nastala u Zagrebu pod mentorstvom Magdalene Ptiček i Hane Matejašić te animirani video spot Shaped Me nastao na majstorskoj radionici u Sinju na originalnu glazbu blues kantautora Adama Semijalca pod mentorstvom animatorice Martine Meštrović.ZAŠTO, GDJE I KAKO SUDJELOVATI

Za kraj školskih praznika ponovo se može upisati na Frooom! U Rijeci od 26. do 30. kolovoza, u Sinju i Koprivnici od 2. do 6. rujna, a u Zagrebu u oba termina. Tema ovogodišnje majstorske radionice u Rijeci i Koprivnici je Stop animacija. Ova tehnika animiranja likova je životni poziv i profesija voditelju radionice, redatelju, scenaristu, pripovjedaču i pjesniku Božidaru Trkulji kao i njegovoj asistentici, studentici animacije i režije Dorotei Radušić. Njih dvoje polaznike radionice vode kroz labirint izazova svih mogućih vrsta i oblika kako bi ovladali tehnikom stop animacije, vještimama koje su za nju potrebne, te ritmom i narativom kratke filmske forme.

U Zagrebu će osim režije, snimanja kamerom i dronskog snimanja djeca imati priliku učiti 3D animaciju i video mapping u koje će ih kroz temu "Grad Buba" uvesti Branimir Štivić.  

Početna radionica osmišljena je da u pet dana kroz program u trajanju od šest sati djeci približi osnove filma, filmsku povijest i glavne elemente filmskog riječnika te kroz praktični dio ponudi uvid u različita medijska zanimanja. Važan dio filmske škole u svim stupnjevima radionica je gledanje novih i antologijskih filmova različitih tehnika i žanrova i njihovo analiziranje iz što je više mogućih, različitih gledišta. Preporučena dob za početnu radionicu je 8 do 12 godina, za naprednu 11 do 14, a majstorskoj se pridružuju oni koji su prethodno prošli početnu i naprednu radionicu. Program je sufinanciran, a iznos kotizacije za program s uključenim toplim obrokom je u rasponu od 380 do 880kn, ovisno o terminu i mjestu održavanja. 

Za sve radionice trajno je otvoren poziv na sudjelovanje. Slanjem svojih radova i ideja u bilo kojoj medijskoj formi djeca i mladi do 15 godina imaju mogućnost  osvojiti svoje mjesto bez plaćanja kotizacije. Broj mjesta u svim grupama je ograničen, zato treba požuriti s prijavama na frooom.filmskaradionica@gmail.com . 

(Urban Cult)
26. 7. 2019. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble