Urban Cult
Izložbe
marketing

Izložba kaštelanskog tradicijskog ruha od četvrtka u „Rupama“

Izložba „Povismo i sukno – kaštelansko tradicijsko ruho“ bit će otvorena u žitnici „Rupe“ u četvrtak, 18. srpnja 2019. godine u 20.30 sati. 
Rezultat je to međumuzejske suradnje na razmjeni izložbi Dubrovačkih muzeja, Muzeja grada Kaštela i Etnografskog muzeja Split, u okviru koje je izložba Dubrovačkih muzeja „Tradicijsko obuvanje i obuća u dubrovačkom kraju iz fundusa Etnografskog muzeja u Dubrovniku“ gostovala u Muzeju grada Kaštela u ožujku ove godine. 

Izložba kaštelanskog tradicijskog ruha nastala je kao rezultat višegodišnje suradnje Etnografskog muzeja u Splitu i Muzeja grada Kaštela, dviju institucija čiji su interesi i ingerencije bliske ili se isprepleću u nekim kategorijama stručne i znanstvene djelatnosti. Muzej grada Kaštela i Etnografski muzej u Splitu na ovoj etnografskoj temi surađuju još od 1999., a izložba je prvi put predstavljena javnosti 2015. u izložbenom prostoru Etnografskoga muzeja u Splitu. Riječ je o monografskom prikazu tradicijskog odijevanja u prostoru kaštelanskih naselja, odnosno Grada Kaštela. 

Kaštelanska narodna nošnja nikad ranije nije u većem obimu prikazana javnosti iako ima značajan potencijal i kvalitetu, prije svega u izvornoj građi prikupljanoj i sačuvanoj u Etnografskom muzeju Split kroz vremensko razdoblje duže od pedeset godina, ali i u Muzeju grada Kaštela koji u svom kulturno povijesnom odijelu sadrži mnogobrojnu građu prikupljenu kasnije, od njegova osnutka (1999.), a koja je komplementarna predmetima i sekundarnoj građi Etnografskog muzeja Split. Materijalnu građu popratilo je i prikupljanje tzv. sekundarne građe, fotografija, terenskih zapisa i opisa onog dijela baštine kojeg je uništilo ili preoblikovalo vrijeme. 

Autorice stručne koncepcije izložbe i kataloga su muzejske savjetnice Sanja Ivančić iz splitskog etnografskog muzeja, te Sanja Acalija iz Muzeja grada Kaštela, a kustosica dubrovačke izložbe je voditeljica dubrovačkog Etnografskog muzeja Barbara Margaretić. Izložba ostaje otvorena do 26. kolovoza 2019. godine.   


(Julijana Antić Brautović)
17. 7. 2019. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble