Urban Cult
Glazba
marketing

Večeri glazbe i filma povezuju četiri grada Novi Sad, Ilok, Suboticu i Vukovar

Novopokrenuti europski projekt nezaboravnim večerima glazbe i filma povezat će od rujna četiri grada - Novi Sad, Ilok, Suboticu i Vukovar.
Nitko nije skrivao zadovoljstvo novim europskim projektom koji je s velikim uspjehom pokrenut konferencijom za medije održanom protekloga petka u Iloku. Niti ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch, niti njegov partner u projektu Milan Radulović ispred Muzičke omladine Novoga Sada, dvaju nositelja ovoga nesvakidašnjeg projekta intrigantnoga imena Fil(m)harmonija - Zagrebačka filharmonija susreće Charlieja Chaplina, koji će od rujna 2019. do srpnja naredne godine povezati četiri grada - Novi Sad, Ilok, Suboticu i Vukovar te privući sve one koji vole doživjeti nešto novo i neobično. Projekt je financiran sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije.   

Razina uspješnosti danas se nerijetko, i to s pravom, mjeri i uspješnošću povlačenja sredstava iz EU fondova, a projekt Fil(m)harmonija pokazuje upravo to. Velika je to vijest za cjelokupnu hrvatsku kulturnu javnost, veliki ponos za Zagrebačku filharmoniju, ali i izazov, kao i odgovornost koja stoji pred realizatorima ovoga projekta. A najkraće rečeno, ovaj zanimljivi, ali i vrlo zahtjevni projekt mogao bi se opisati na sljedeći način: naš broj jedan orkestar - Zagrebačka filharmonija susreće neponovljivoga Charlieja Chaplina, te priređuje ukupno dvanaest nezaboravnih večeri glazbe i filma, tijekom kojih će izvoditi glazbu iz kultnih Chaplinovih klasika Mališana i Cirkusa, uz projekcije filmova uživo u posebnome ambijentu otvorenih gradskih pozornica.   

Već ovoga rujna prva je destinacija Novi Sad (3., 4. i 5. rujna), a odmah potom - 9., 10. i 11. rujna - i Ilok. U 2020. slijede Subotica (u svibnju) te naposljetku Vukovar (u srpnju). Gledajući na atraktivnost projekta - u kojemu se spajaju veliki filharmonijski orkestar sa svevremenim filmskim hitovima na velikom platnu, očekuje se brojna publika, a važno je pritom istaknuti kako će ulaz na sve izvedbe za sve zainteresirane biti slobodan. U izvedbama, kao gosti Zagrebačke filharmonije, sudjelovat će i šest glazbenika odabranih audicijom Muzičke omladine Novog Sada.   

Projekt će svakako pridonijeti kvaliteti života lokalnih zajednica, ali ima i istaknuti turistički aspekt te se očekuje da će privući i brojne posjetitelje iz drugih sredina. Kako na iskustvu ovakvih EU projekata nastaviti razvijati kvalitetne kulturno-turističke sadržaje i u budućnosti, odgovorit će tri edukativne radionice planirane u Iloku, Novome Sadu i Subotici.   

O privlačnosti i atraktivnosti Fil(m)harmonije, uz brojne i zainteresirane medije na press konferenciji, najbolje, ipak, govori jedna mlada obitelj koja je s djecom potegnula čak iz Osijeka, misleći da će već toga prijepodneva u Iloku doživjeti susret s Chaplinom i Zagrebačkom filharmonijom. 

Zasad su, uz gostoprimstvo, mogli doživjeti jedino sjajnoga mladog maestra Krešimira Batinića koji će voditi sve izvedbe, a koji im je, kao i svima nazočnima, pokušao, zasad doduše riječima, prenijeti nezaboravno iskustvo izvedbi i čarolije kad glazba susretne film.    

Nema, međutim, sumnje kako će već počekom rujna brojna publika potegnuti ne samo iz regije, nego i daleko šire kako bi doživjela jednu i jedinstvenu - Fil(m)harmoniju.          

(Borko Špoljarić)
11. 7. 2019. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble