Urban Cult
Izložbe
marketing

Složena struktura znakova u ciklusu crteža Darije Dolanski Majdak

Akademska slikarica Darija Dolanski Majdak autorica je niza ciklusa ulja na platnu, raznolike geometrijske motivike, koje je često i uspješno izlagala na samostalnim izložbama, izazivajući znatan interes javnosti uz dobre kritike.
Nakon kontinuiranog izmjenjivanja ciklusa slika, slikarica se okrenula crtežu na rižinom papiru, većinom veličine 70 x 50 cm, na kojima i  prevladavaju pomalo neobični motivi, poput izgleda tkiva ispod mikroskopa uz vrlo zamršene rečenice koje prerdstavljaju naziv djela.   

I doista, kada se poredaju ti mnogobrojni crteži iz nekoliko ciklusa, doimaju se doista poput egipatskih hijeroglifa, tajanstvenog pisma slikarice, govoreći nam svojim sadržajem i riječima koje ih prate u naslovu o njihovoj poziciji i važnosti u životu čovjeka i služe boljem međusobnom razumijevanju.   

Da, u središtu pozornice slikarice jest aspekt komunikacije, razgovor,kontakt, posredan ili neposredan, svejedno, govorenje i slušanje, eho riječi.   

Nesvakidašnji oblici koji žive na rižinom papiru u ovim ciklusima, ukazuju na vlastitu ali i tuđu krhkost, često i nemoć, nemoć razorne snage kojoj se ništa ne može suprotstaviti i ništa je dopista ne može zaustaviti, stoga su zato ovdje riječ uz svaki crtež, koji nam daje točna uputstva.    

Složeni sustav znakova precizno raspoređen na svakom listu , na svakom crtežu, ponajprije govori o pojedinačnoj  važnosti svakoga od njih, pa onda i o zajedničkom, kolektivnom, grupnom značenju.  

Svi ti međusobni odnosi, javni i tajni, vidljivi  i nepostojeći, kriju se u strukturi znakova ali i u riječima koje ih prate.  Svatko od nas nosi svoju listu znakova, kompliciranih i jednostavnih, oni otključavaju skrivenu nutrinu, doista sve je u ključu. 
                                                    

(Miroslav Pelikan)

11. 7. 2019. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble