Urban Cult
Kazalište
marketing

Hoerspiel - humanitarna izvedba na Ljetnim noćima Teatra EXIT

HOERSPIEL: mala igra za slušanje (i gledanje), od publike i kritike cijenjeni „kazališni misterij o radiju“ autorice Pavlice Bajsić Brazzoduro  u kojem već 5 godina nastupa 10 glumaca, glazbenika, radijskih autora i tonmajstora – vraća se po treći put na Ljetne noći Teatra Exit!
Ova izvedba  je posvećena prije 2 godine preminulom članu radiofonijskog ansambla, novinaru i glazbeniku ANTI PERKOVIĆU, te je sav prihod namijenjen u humanitarne svrhe.

HOERSPIEL: mala igra za slušanje (i gledanje) je predstava koja govori o samim počecima radija, o vremenu kada su tada vrlo popularne radio-drame išle uživo iz studija, s glumcima, glazbenicima i maherima za Rekonstrukciju potrebnih šumova i atmosfera. Zadivljena a ponekad i sumnjičava publika se tih večeri okupljala oko radio-aparata, tog bežičnog misterija, kao nekada oko ognjišta, uhom naslućujući a u glavi stvarajući jedan sasvim novi svijet. 

Osim kao jedinstvena kazališna priča o radiju samom, “malim ljudima unutar radijske kutije”, HOERSPIEL na jedan neobičan način evocira i duh Zagreba u vrijeme između dva svjetska rata, ali i kasnije. I dok je 1973. godine, u dokumentarnoj radio-drami Ad Libitum, Zvonimira Bajsića, Milana Kućiša i Maksa Jurjevića, jedna baka izrazila želju da ljudi koje ona čuje na radiju izađu od tamo i dođu podijeliti ručak s njom, u predstavi HOERSPIEL radio poziva vas da uđete u njega. Bez ručka, ali uz čašicu domaće rakije. 

Osim snimke glasova Ante Perkovića i Zvonimira Bajsića, predstavu uživo izvode:  Jelena Miholjević, Sven Medvešek, Ivana Starčević, Matija Antolić, Ljubica Letinić, Dino Brazzoduro, Nina Bajsić, Ivan Zelić/Ivor Plužarić/Dalibor Piskrec i Pavlica Bajsić Brazzoduro, a svjetlo je oblikovao Marino Frankola.   
DOJMOVI:  

Darko Rundek: "Projekt HOERSPIEL, pronalazi jedinstven oblik susreta intime radija sa publikom uživo. Otkrivamo topao i razigran svijet, koji i sami nosimo u srcu i s radošću ga prepoznajemo." 

Josipa Lisac: "HOERSPIEL--------Sjajna ideja----Vrhunska realizacija-------Fenomenalna predstava- puna svjetla, smijeha, istine-------Izvrsno domaće autorsko djelo! " 

Rene Medvešek: “S puno entuzijazma i u prekrasnom stvaralačkom zajedništvu Pavlica Bajsić  Brazzoduro i ansambl HOERSPIELA samozatajno su, u off-u zagrebačke kulturne scene, iznjedrili jedan dirljivi i duhoviti vremeplov posvećen radiju, prvorazrednu agramersku kazališnu poslasticu s pjevanjem, olujom i pregrštom tišine za koju se jednom riječju i mirnog srca može reći samo: megahercig!” 

Petar Cvirn: „Zagreb nudi štošta u kazalištu ali postoje neki sjajni kazališni događaji za koje,možda sa razlogom, treba vremena da se otkriju. HOERSPIEL je kazališni događaj koji je za mene bio jedan od najuzbudljivijih trenutaka koje sam imao prilike doživjeti u mom dosadašnjem iskustvu. Teško je u riječi prenijeti svu poetičnost i neku specifično lijepu skromnost koju HOERSPIEL ima.“ 

Katarina Pejović: “Kad kažem "predstava", činim nepravdu HOERSPIELU. Jer to je doživljaj, putovanje, meditacija. kondenzirani djelić nečeg većeg od života koje te provoza velikom, a ipak nježnom brzinom, kroz nevjerojatan spektar osjećanja, misli i stanja.“   


(Urban Cult)
5. 7. 2019. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble