Urban Cult
Izložbe
marketing

Brodovi i plivači Stipe Ivaniševića

Stipe Ivanišević, poznati je hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar iz Splita, autor opsežnog i složenog opusa, od svjetovnih do sakralnih tema, s istaknutim ciklusima snažnog kolora.
Ivanišević kontinuirano slika u tišina svoga atelijera u Žrnovnici, između svakodnevnih obaveza i poslova, radeći istodobno na nekoliko platana s različitim i ili sličnim motivima.   
U posljednje vrijeme opažamo autorov interes usmjeren prema temama osamljenih brodova u lukama, ali još uvijek spremnih i za najteže izazove plovidbe ali i plivačima koje doživljamo kao obojene točke u moru, koji plivaju, bore se i naizgled nemaju neke osobite šanse u okruženju mora.   

I plivači su slični brodovima, plivaju ,more ih nosi, usprkos učinjenih napora, obala je još daleko. I brodovi su slični plivačima, jednako su sami ali još uvijek sanjaju udaljene meridijane i zanose se mislima i željama a i valovi im u tome potpomažu, ljuljaju ih i opuštaju.   

Brod je prepoznatljiv po boji plohe boka, doima se poput zastave ili zida ili jedra, po miru i nepomičnosti i vrelim snovima u svojoj utrobi.   

Plivač je već odmakao i jedva ga naziremo, kao točku, kao mrlju,možda pokušavati doplivati do otoka, tko zna.   Možda je doista riječ o jednom biću, stvorenju, pojavi, možda govorimo o čovjeku brodu ili brodočovjeku, koji tisućama godina druguje s morem, svađa se njim, obožava ga ali i potajno ga mrzi, bojeći ga se istovremeno i ljubeći ga.   

I možda je sav prkos svijeta  u srcu udaljenog plivača.   Brodovi i plivači, impresivno je ostvarenje splitskog umjetnika Stipe Ivaniševića, ciklus posvećen moru, brodovima i ljudima.    

(Miroslav Pelikan)
8. 7. 2019. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble