Urban Cult
Kazalište
marketing

Nakon dubrovačke premijere Dundo Maroje na engleskom jeziku putuje u Gdansk

Midsummer Scene Festival najavljuje doista spektakularan ovogodišnji završetak. Na samom kraju šestog izdanja, u nedjelju, 7. srpnja u 21. 30 sati, u dubrovačkom Kneževom dvoru, bit će premijerno izvedena predstava o Dundu Maroju, najpoznatijoj komediji najvećeg hrvatskog komediografa Marina Držića.
Ovaj vrhunski projekt naziva Uncle Maroye Re-examined koprodukcija je Midsummer Scene-a, dugogodišnjeg partnera Festivala Doma Marina Držića i Kazališta Marina Držića te bez sumnje još jedan pokazatelj kvalitete festivalske ponude koja ljepotu hrvatske baštine predstavlja cijelom svijetu.   

Cilj ovog projekta koji se održava pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika i Turističke zajednice Grada Dubrovnika, a u partnerstvu s Društvom prjatelja dubrovačke starine i Dubrovačkih muzeja je očuvanje i promicanje kulturne baštine kroz približavanje lika i djela Marina Držića te upoznavanje s bogatom ostavštinom ovog komediografa. Upravo ovakve suradnje putem kreiranja i produkcije umjetničkih predstava, utemeljene na kulturnoj baštini čine neizostavni dio kulturno-turističkog proizvoda Dubrovnika  kao i ključnog čimbenika održivog korištenja kulturne baštine.   

Predstava Uncle Maroye Re-examined bavi se rekapitulacijom arhetipskih Držićevih likova i implementacijom istih u matricu suvremenih odnosa. U fokusu ove predstave biblijski je odnos oca i sina, koji Držić majstorski portretira. Ova komedija koja ima i svoje tragično lice te već u prologu upozorava: „Od lude djece čuvajte dinarâ, er se je ovjezijeh komedija njekoliko arecitalo nazbilj u vašem gradu, koje su svršile u tradžediju!“. Dundo Maroje, Maro, Laura, Sadi, Pomet i Negromant postaju lica današnjeg trenutka, vođeni motivima upisanim u svom „renesansnom“ karakteru. Vraćajući Držićevu fabulu iz Rima nazad u Dubrovnik, u kontekst jedne zabave, koja kulminira najpoznatijim prologom u hrvatskoj dramskoj povijesti, prologom Dugog Nosa, koji otvara kraj predstave nekim novim čitanjima ovog klasika.   

Priču baziranu na Držićevom Dundu Maroju u režiji Paola Tišljarića na engleskom jeziku premijerno će izvesti dio ansambla Midsummer Scene festivala iz predstave Romeo i Julija - Georgia Christodoulou, Mark Elstob, Filip Krenus, Alexander Varey i Richard Emerson. Za kompoziciju je zaslužan Žarko Dragojević, za zvuk Milan Tomašić dok je tekst na engleski jezik preveo Filip Krenus.   

Upravo ova predstava početkom kolovoza pozvana je kao počasni gost u glavni program cijenjenog Shakespeareovog  festivala u poljski Gdanjsk. Ovaj veliki uspjeh je još jedna  potvrda kvalitete kao i ostvarenje jednog od najvažnijih ciljeva Midsummer Scene Festivala, a to je predstaviti našeg najvećeg komediografa Marina Držića i njegova vrhunska djela cijelom svijetu.   

Do kraja Midsummer Scene Festivala festivala dijeli nas još svega nekoliko izvedbi Romea & Julije na Lovrjencu, završno s 5. srpnja. Tu su i uzbudljivi cabaret - Songs for Lovers (and Other Idiots) u izvedbi umjetnice Sarah-Louise Young & Michael Roulstona u Kneževom Dvoru 6. srpnja te veliko zatvaranje 7. srpnja uz predstavu Uncle Maroye Re-examined. Predstava je poklon građanima i gostima Dubrovnika te je ulaz slobodan.   

Midsummer Scene je projekt TZ grada Dubrovnika i Grada Dubrovnika, a u produkciji Brilliant Events, Dubrovnik i Honey-tongued Theatre Productions, London.  

(Anela Novina)

5. 7. 2019. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble