Urban Cult
Kazalište
marketing

34. Zagrebačko histrionsko ljeto

Počele su pripreme za 34. Zagrebačko histrionsko ljeto koje će trajati od 10. srpnja do 31. kolovoza. Ove godine će na ljetnoj pozornici Opatovina igrati predstava FINE STRINE S OPATOVINE Nine Škrabea u režiji Zorana Mužića, a svečana premijera i otvaranje ljeta će biti u subotu 13. srpnja u 21h.  
Fine strine s Opatovine, djelo popularnog hrvatskog komediografa Nine Škrabea, najizvođenijeg histrionskog autora, inspirirano je glasovitom crnom komedijom Arsen i stare čipke (Arsenic and Old Lace) američkog dramatičara Josepha Kesselringa (1902-1967), napisanom 1939. Ta urnebesna farsa doživjela je 1941. premijeru na Broadwayu, gdje je izvedena 1444 puta. 

Uslijedila je i popularna filmska verzija u režiji Franka Capre, s Caryjem Grantom u glavnoj ulozi (1944). Djelo je narednih godina i desetljeća uspješno izvođeno diljem svijeta pa i u hrvatskim kazalištima (Zagreb, Split, Dubrovnik). Nino Škrabe i u Finim strinama, kao i u svojim dosadašnjim histrionskim hitovima (Ljubica, Idu svati, Muke po Iveku, U Plavom podrumu, Francekova teta), ideje izvornog djela majstorski prenosi u današnju hrvatsku društvenu i vremensku situaciju i prilagođava ga našem mentalitetu i jeziku. 

Njegovi su junaci ljudi koji nas okružuju i koje svakodnevno susrećemo, ali ih on suptilno stavlja pod svoju ironijsku, grotesknu i parodijsku lupu. Ovaj puta njegove su humorističke bodlje ponajviše usmjerene prema junacima crnih kronika čiji doživljaji i fotografije danas zauzimaju gotovo sve novinske rubrike, od prve do zadnje stranice, od politike do sporta.   

Glavni junak njegove crne komedije zloglasni je kazališni kritičar i kolumnist, pred čijim opakim perom drhti svekolika zagrebačka kulturna i društvena scena. Zaljubio se u ljupku, mladu, ambicioznu glumicu, nećakinju uglednog kaptolskog kanonika i zakazao dan skorog vjenčanja. Tu sretnu vijest dojavljuje svojim dragim teticama, omiljenim, umiljatim, pobožnim i milosrdnim ženicama koje žive u obiteljskoj kući na Opatovini. 

S njima stanuje i kritičarev umobolni brat, koji si umišlja da je proslavljeni general iz Domovinskog rata. Prigodom posjeta dragim teticama, kritičar otkriva strašnu tajnu obiteljskog podruma. Kako sakriti tu tajnu od vjerenice i ostalih posjetitelja rodnog doma? Uskoro se na Opatovini pojavljuje i drugi kritičarev brat, lice s potjernica, suludi, plaćeni ubojica, pred kojim drhti cijeli „region“, u stalnoj pratnji plastičnog kirurga, možebitnog ratnog zločinca, koji ubojici učestalo mijenja lični opis. 

Upoznat ćete čovjeka koji je navodno uhitio zagrebačkog nadbiskupa i u Lepoglavi s njim kartao šnaps, prvakinju Europe u kickboxingu, kanonika, koji je toranj katedrale htio pretvoriti u elitni restoran, smušenog vlasnika sanatorija „Sretna luka“ i četicu neodoljivo smiješnih policajaca i policajki.  Virtuozni, raspjevani komad Fine strine s Opatovine Nino Škrabe, majstor adaptacije, dijaloga, jezika i karakterizacije likova, prilagodio je atraktivnoj histrionskoj pozornici na Opatovini. 

Fine strine režira Zoran Mužić, najizvođeniji histrionski redatelj, pa se po prvi puta u jednoj predstavi Histriona susreću njihov najizvođeniji redatelj i najizvođeniji pisac. U toplim zagrebačkim ljetnim večerima, Opatovinom, obasjanom vedrim mjesečevim srebrom, opet će se razlijegati srdačni, opuštajući, gromoglasni smijeh.

FINE STRINE S OPATOVINE 
Pretpremijere: 10., 11. i 12. srpnja 2019. 
Premijera: 13. srpnja 2019. 
  Autor: Nino Škrabe 
  Redatelj: Zoran Mužić 
  Kostimografija: Elvira Ulip 
  Rasvjeta: Dražen Dundović 
  Tehnika: Enes Hodžić, Daniel Pavlović, Gordan Matejko 
Izvođači: Slavica Knežević-Torjanac, Ankica Dobrić, Andrej Dojkić, Davor Svedružić, Franjo Kuhar, Vanda Winter, Tomislav Martić, Damir Lončar, Žarko Savić, Martin Kuhar, Dinka Vuković    

Puna cijena ulaznice: 100 kn
Cijena ulaznice s popustom (za umirovljenike, đake, studente, invalide i grupe): 80 kn

Radno vrijeme blagajne će biti od ponedjeljka do subote od 10 do 14h u Histrionskom domu (ulaznice u pretprodaji) i od 19 do 21h u parku Opatovina (moguća kupnja ulaznica samo za taj dan).

Foto: promo

(Elizabeta Vrbančić)
20. 6. 2019. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble