Urban Cult
Književnost
marketing

Književnost s otoka u Gradskoj knjižniici

Tribina Književnog petka održati će se u petak, 31. svibnja, koja ovaj puta počinje u 19 sati u Gradskoj knjižnici, Galerija Kupola, 3. kat, Starčevićev trg 6.
Književnost s otoka

Hrvatska se često u medijima, posebno stranima, predstavlja kao zemlja tisuću otoka. To je ona vanjska, turistička slika. Na toj slici sunce vječno sja, more je kristalno plavo, a na otocima žive simpatični domoroci vazda spremni došljaka ponuditi domaćim vinom ili svježe ubranim smokvama. Uz to što je lažna, kao što turističke razglednice obično jesu, ova slika ne govori ništa o problemima koje naši otoci imaju, a kojih je sva sila. Od onih infrastrukturnih (komunikacija s kopnom, međusobna povezanost, vodovod, kanalizacija, ceste, bolnice…), preko toga da mladi napuštaju otoke te da se po njima neki novi investitori razmeću betonom, a još su i veći dio godine zaboravljeni – sjetimo ih se tek kada se približi ljeto. Jednako tako, tradicija naše "otočke" književnosti je bogata, ali i nedovoljno poznata.  

Što su nama otoci danas i koliko nam znače? Može li otočanin ikada otići s otoka ili otok uvijek ostaje u njemu? Kako pišu ljudi s otoka i što im otoci znače kada su daleko od njih? Je li različita usamljenost na otoku i na kontinentu i zove li ih otok kada su daleko? Na ova će pitanja pokušati odgovoriti troje izuzetnih pisaca, bodula koji su zatočeni na privremenom radu u Zagrebu iako su im srca, lako je moguće, i dalje na Braču, Visu i Korčuli. (A. Š.)

Gosti: Sanja Baković (Bol, Brač), Lara Mitraković (Komiža, Vis), Darko Šeparović (Vela Luka, Korčula) 
Urednik i voditelj Književnog petka: Andrija Škare (Ivana Fištrek)
29. 5. 2019.
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble