Urban Cult
Izložbe
marketing

Poziv na sudjelovanje ''Kustoska platforma''

Pozivaju se izvedbeni umjetnici i studenti završnih godina povijesti umjetnosti te kustosi zainteresirani za djelovanje u polju izvedbenih umjetnosti na sudjelovanje u programu Kustoska platforma: Performativne studije slučaja ‘Historijsko ludilo’. Kustoska platforma je program koji djeluje jedanaest godina kroz organizaciju edukacija iz kuriranja i kustoskih praksi, a od prošle godine program je proširen u područje izvedbenog—studijima iz performativnih formi te razvoja kustoskih praksi unutar te grane izvedbenih umjetnosti.
Prošlogodišnja tema KP: Performativne studije slučaja bavila se proučavanjem performativnih osnova, a tema završnog performerskog maratona koju su izveli i kurirali polaznici Kustoske platforme bila je ‘Strah od dana’. Ovogodišnju KP: Performativne studije slučaja posvetit će se sintagmi historijskog ludila, jer kao što obrazlaže Adams Scall u knjizi Ludilo u civilizaciji: “ludilo je, dakle, na važne načine neizbrisiv dio civilizacije, ono nije smješteno izvan nje. Ono je problem koji uporno opsjeda našu svijest i naš svakodnevni život. Ono je stoga u isti mah rubno i sve prije nego rubno."   

Tako će se kroz procesualno orijentirani koncept programa uočavati zajedničke silnice između antropoloških, filozofskih i historijskih odnosa društva/pojedinca i ludila—dovodeći ih u izvedbeno/istraživačkom smislu u korelaciju s performativnim formama koje i same imaju antropološke korijene—poput igre, rituala, demonstrativnog izvođenja, live arta, art propagande, manoeuvrea, performativne priče, tableaux vivanta, provokacije, medijskog performansa, re–enactmenta, maskerade te gozbe.   

Program KP: Performativne studije slučaja obuhvaća: projektne radionice Saše Božića (deFacto Theatre), Sonje Pregrad, Zvonimira Dobrovića (Domino/Queer) i Bojana Jablanovca (Via Negativa); predavanja Gorana Sergeja Pristaša (Bad Co.), Dragana Živadinova (Noordung), Paola Magellija, Sibile Petlevski i Suzane Marjanić te suradnju s Galerijom Miroslav Kraljević, koja će s polaznicima kustoskog smjera nastaviti s radom unutar jesenskog djela Kustoske platforme posvećene isključivo kuriranju.       

Edukacija KP je podijeljena u dva dijela; tako će se u ljetnom terminu od 11. lipnja do 13. srpnja u Centru KNAP, Ivanićgradska 41a održati Kustoska platforma: Performativne studije slučaja, a nastavno tome u rujnu i listopadu u Galeriji Miroslav Kraljević bit će održan drugi dio edukacije za kustose Kustoska platforma, dok će grupni projekt “Koreografija memorije” Saše Božića nastao u sklopu KP: Performativne studije slučaja bit izveden u Splitu.   

Mole se zainteresirani da se ne prijavljuju za sudjelovanje ukoliko nisu u mogućnosti predano sudjelovati u svim etapama programa.   

Program je namijenjen studentima/icama kao i umjetnicima, studentima završnih godina povijesti umjetnosti i mladim budućim kustosima/icama koji već djeluju na umjetničkoj sceni, neovisno o prethodnoj edukaciji.   
Rok za prijavu: 06. lipnja 2019.(Dalibor Jakus)
24. 5. 2019.
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble